Κατηγορίες
επικαιρότητα

Η ΚΕΔΕ ζητά να περάσει τους δήμους η διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας

kedeΣτην κόντρα στην Ημαθία μεταξύ Π.Ε. Ημαθίας και Δήμου Βέροιας σχετικά με το ποιος θα υλοποιήσει το πρόγραμμα για την επισιτιστική βοήθεια έχουμε αναφερθεί ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Ο ένας θεωρεί μη επαρκή (για να το πούμε “ευγενικά”) τον άλλο για να “τρέξει” το πρόγραμμα και έτσι έχει ανοίξει μια κόντρα που μπορεί να έχει αντίκτυπο και σε άλλο επίπεδο.

Με το θέμα του ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση και την υλοποίηση αυτών των επιχειρησιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία και αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας ασχολήθηκε και η ΚΕΔΕ στη σημερινή της συνεδρίαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας επαναδιατύπωσε τη θέση ότι η διαχείριση και υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών θα πρέπει να γίνεται από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια. Αφορμή για τη θέση αυτή του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ήταν η ανοιχτή διαβούλευση (μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου) για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους ΤΕΒΑ/FEAD” για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Βασικό επιχείρημα της ΚΕΔΕ και των Δήμων που εμμένουν στη θέση τους είναι το ότι οι δήμοι διαθέτουν ένα μόνιμο δίκτυο κοινωνικών δομών, κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την αντικειμενική, συνεχή καταγραφή και εξυπηρέτηση των ωφελουμένων.

Να σημειώσουμε και κάτι άλλο (έτσι για να έχουμε και μια ιδέα για τι πράγμα μιλάμε): η υλοποίηση του προγράμματος απαιτεί συμπράξεις, συνεργασίες και εταιρικές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο.