Κατηγορίες
εκλογές Οικονομία

Αλλάζουν τα δεδομένα στην προεκλογική περίοδο…

eurohooksuccess… και αυτό γιατί οι προεκλογικές εκστρατείες (τουλάχιστον 4-5 κομμάτων) είχαν ως βάση τους τον τρόπο αντιμετώπισης του χρέους από τα ίδια και τους αντιπάλους τους, κατηγορώντας συλλήβδην το ένα κόμμα το άλλο για διάφορα.

Οι αλλαγές δεν προέρχονται από αυτά που τα κόμματα ευαγγελίζονται. Αυτά τα ξέρουμε, πάνω-κάτω όλα είναι γνωστά (σε απλά ελληνικά δεν είναι ανάγκη να είσαι μάντης για να καταλάβεις τι καπνό φουμάρει ο καθένας – από που έρχεται – ποιος θα είναι ο ρόλος του στην επόμενη Βουλή).

Τα δεδομένα αλλάζουν, ανατρέποντας μια σειρά “προεκλογικά standards”, λόγω δυο εξελίξεων στον τραπεζικό/χρηματοοικονομικό τομέα – και εφόσον η Οικονομία είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου οι εξελίξεις αυτές δεν είναι αδιάφορες:

α) το αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA – Emergency Liquidity Assistance) για προληπτικούς λόγους και των 4 συστημικών τραπεζών. Την Παρασκευή δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαίωσαν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης μέσω της ΤτΕ.

β) το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας έως και για έξι μήνες, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να διεξαχθούν συνομιλίες με την όποια νέα κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Το συζήτησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ποια η σημασία των δυο αυτών εξελίξεων; ΤΕΡΑΣΤΙΑ! Μια ματιά στον προεκλογικό λόγο των κομμάτων αρκεί.

“Σταθερότητες”, “πυλώνες”, “εγγυητές”, “ισοπεδώματα” και άλλα τέτοια ωραία μπλε-πρασινο-ποταμίσια αλλάζουν με το ενδεχόμενο αυτόματης παράτασης του προγράμματος. Η ξένοι δεν είναι ηλίθιοι, βλέπουν τις τάσεις του εκλογ. σώματος και δεν θέλουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με κανέναν, ειδικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και παίζει πλέον το ενδεχόμενο να δωθεί και ένα x χρονικό περιθώριο.

Απ την άλλη πλευρά, οι “ελπίδες” κλπ γίνονται σκόνη από το αίτημα ένταξης στο μηχανισμό και μάλιστα προεκλογικά. Οι αγορές δεν παίζουν. Θέλουν τα λεφτά τους και στέλνουν το δικό τους μήνυμα: “συγκεντρωθείτε, με μια κίνηση θα ψάχνεστε και θα χρειάζεστε 99 ευρώ για να μαζέψετε κατοστάρικο!”.

Οπότε, αυτό που έχουμε να περιμένουμε είναι η γραμμή πλεύσης που θα χαραχθεί και θα ακολουθηθεί τη βδομάδα που απομένει από αυτούς που ποντάρησαν σε μια προεκλογική περίοδο που θεωρούσαν πως θα κινηθεί με δεδομένα Δεκεμβρίου 2014.

Οι αγορές και η ΕΕ  είναι παρούσες και στέλνουν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες…