Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια

Ο ανδριάντας του Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια. Μια ιστορία 62 χρόνων…

alexandros
Κεφάλι του Μεγ. Αλεξάνδρου. Βρέθηκε το 1886 κοντά στο Ερέχθειο –  του γλύπτη Λεωχάρη ή Λυσίππου. Γύρω στο 336 π.Χ.

του Γ. Ντελιόπουλου

Το περίφημο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην πόλη μας Αλεξάνδρεια έχει γίνει μια πονεμένη ιστορία. Ξεκίνησε πριν από εξήντα δύο χρόνια, από τον αείμνηστο Δήμαρχο Ιωάννη Πετρίδη. Στη συνέχεια πέρασε στο Δήμαρχο Χ. Παπαποστόλου. Δυστυχώς ούτε εκείνος κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγάλο όραμα του Ι. Πετρίδη. Είχα την τύχη να βρω το φάκελο στο αρχείο του Δήμου, με τα έγγραφα που έχουν σχέση με τον ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου, τα οποία μελέτησα και τα καταχώρησα στο βιβλίο μου – Λεύκωμα στις σελίδες 169-176. Για το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου έχω γράψει πολλά άρθρα στις εφημερίδες. Τελευταία έγινε εργαλείο στον πολιτικό στίβο, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Δήμαρχοι, Νομάρχες, Βουλευτές. Μάλιστα είχαμε υπόσχεση από πολιτικό πρόσωπο πω έχει έτοιμα 300.000 ευρώ για ανδριάντα! Το θέμα έχει και συνέχεια. Πριν από 22 χρόνια είχαμε ακούσει από την κρατική τηλεόραση πως θα συγκεντρωθούν χρήματα για το σκοπό αυτό.

Απ’ότι θυμάμαι είχε ξεκινήσει με πολύ καλές διαθέσεις από τη Νομαρχεία Ημαθίας. Τις μέρες αυτές μπήκα στο διαδίκτυο και όπως αναζητούσα θέματα από παλιά δημοσιεύματα εφημερίδων, έπεσα πάνω σε εφημερίδα της Βέροιας που είχε ένα σύντομο δημοσίευμα με τίτλο: “ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ”… Συγκροτήθηκε επιτροπή”- Αποδεχόμενη την πρόταση της Ελληνικής Τηλεόρασης Α.Ε. (εκπομπή Ραντεβού το Μεσημέρι” για τη δημιουργία αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην πόλη της Αλεξάνδρειας, η Νομάρχης Ημαθίας κα Ελισάβετ Μπούκα συγκρότησε επιτροπή, η οποία θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν για το σκοπό αυτό από πολίτες και φορείς όλης της χώρας και θα προωθήσει την σχετική πρωτοβουλία. Ήδη έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος για την συγκέντρωση χρημάτων με αριθμό 82751807 και ισχύει για όλα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας.

Η επιτροπή που συγκρότησε η Νομάρχης για την κατασκευή του Αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια αποτελούντο από τους εξής:
α) Μητροπολίτης Βεροίας – Ναούσης και Καμπανίας κ. Παύλος.
β) Νομάρχης Ημαθίας κα Ελισάβετ Μπούκα
γ) Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Πουρλιοτόπουλος Φώτης
δ) Εκπρόσωπος ΤΕΔΚ Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος Διονύσης
ε) Εκπρόσωπος Πολιτιστικών Συλλόγων Αλεξάνδρειας κ. Ευάγγελος Μοσχόπουλος.
στ) Εκπρόσωπος Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας κ. Γεώργιος Μπουράτσης.
ζ) Εκπρόσωπος Παμμακεδονικής Ένωσης Ελλάδος κ. Χρήστος Γιαννακάκης.

Α) Τώρα σε μας μένει ένα ερώτημα; Γιατί αδρανοποιήθηκε αυτή η επιτροπή με τους παραπάνω φορείς;

Β) Τι έγιναν τα χρήματα που κατατέθηκαν στον παραπάνω λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας;

Γ) Μήπως πρέπει να ενδιαφερθεί κάποιος φορέας γι’αυτή την ιστορία και να δρομολογηθεί μια προσπάθεια; Εγώ απλώς θέτω τους δικούς μου προβληματισμούς.

Είναι κρίμα να μένει στο χρονοντούλαπο αυτό το θέμα. Δεν μας τιμά…

Συνέχεια στο επόμενο φύλλο του έντυπου “Πολίτη”

——

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα “Ο Πολίτης” και αναδημοσιεύεται από εμάς κατόπιν άδειας του συγγραφέα του.