Κατηγορίες
βιομηχανία βουλευτές

Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου (υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης): “Αγώνας για να σωθεί η ΕΒΖ”

ammanatidou_pasxalidouΣτο πλευρό των τευτλοπαραγωγών που πραγματοποίησαν σήμερα κατάληψη στα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η Λίτσα Αμμανατίδου Πασχαλίδου, υποψήφια βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Στους καλλιεργητές οφείλονται 18 εκατομμύρια ευρώ για τους 532.000 τόνους τεύτλων που παρέδωσαν και ενώ είχαν λάβει δεσμεύσεις εκ μέρους της εταιρίας πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή τους, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Έξω από τα γραφεία της ΕΒΖ, η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου δήλωσε τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των τευτλοπαραγωγών όχι μόνο για να παραμείνει ανοιχτή η ΕΒΖ, αλλά και για να εκσυγχρονιστεί και να εξυγιανθεί. Σήμερα, η ΕΒΖ με ευθύνη κυβερνήσεων και διοικήσεων έχει φτάσει ένα βήμα πριν από το οριστικό “λουκέτο”. Οι εργαζόμενοι στο μοναδικό πλέον εργοστάσιο στο Πλατύ και οι τευτλοπαραγωγοί πρέπει να δώσουν ένα κοινό αγώνα για να μην κλείσει η βιομηχανία, την ώρα που η διοίκηση προσπαθεί να στρέψει τους μεν εναντίον των δε.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από δύο μέρες οι εργαζόμενοι κατάφεραν να μπλοκάρουν τη διαδικασία δέσμευσης ολόκληρης σχεδόν της ποσότητας ζάχαρης (49.000 τόνοι ελληνικής ζάχαρης από τους 56.000 τόνους συνολικά) από την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να χορηγήσει δάνειο στη βιομηχανία ύψους 11 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και δεν επέτρεψαν τη σφράγιση των σιλό και των αποθηκών, όπου βρίσκεται η ποσότητα της ζάχαρης που είναι προς δέσμευση. Είναι τραγικό γιατί κοροϊδεύουν τους αγρότες ότι θα τους πληρώσουν τα 11 από τα 18 εκατ. ευρώ που τους χρωστάνε. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρωθεί το υπόλοιπο 40% και επιπλέον δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει η ΕΒΖ την καλλιεργητική περίοδο.

Οι εργαζόμενοι και οι τευτλοκαλλιεργητές πρέπει να πληρωθούν τα ωφελούμενα, οι υπεύθυνοι που οδήγησαν την ΕΒΖ στην σημερινή κατάσταση πρέπει να λογοδοτήσουν και η βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο.»