Κατηγορίες
αγροτικά

Καταβλήθηκε η πρώτη δόση της εξισωτικής του 2014 – τι αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για όσους δεν έλαβαν χρήματα

campo1Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε σήμερα πως στις 31.12.2014 καταβλήθηκε η πρώτη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 σε όλους τους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αναφέρεται επίσης πως έχει εξασφαλιστεί το σύνολο των αναγκαίων πιστώσεων, ύψους 126.000.000 ευρώ, που καλύπτει πλήρως και στο ακέραιο τις πληρωμές όλων των δικαιούχων αγροτών, η εξόφληση των οποίων με τα ποσά που δικαιούνται και τους αναλογούν θα γίνει στην επόμενη πληρωμή.

Σε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται πως από τις 7.1.2015 οι δικαιούχοι της Εξισωτικής που δεν πληρώθηκαν επειδή δεν ήταν πλήρη τα δικαιολογητικά τους θα μπορούν να προσκομίζουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενη πληρωμή.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για το θέμα της εξισωτικής είναι η ακόλουθη:

Μετά την εκκαθάριση της Εξισωτικής Αποζημίωσης ετών 2011 και 2012 και αφού προηγήθηκε η εξόφληση του υπολοίπου 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης 2014 ποσού 928.520.274,14 ευρώ [συνολικό ποσό για την Ενιαία Ενίσχυση 2014 1.821.106.232,92 ευρώ] την προηγούμενη εβδομάδα, όπου αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα πληρωμής της προκαταβολής των κτηνοτρόφων, ολοκληρώθηκε στις 31.12.2014 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η αποστολή των αρχείων πληρωμής των δικαιούχων στην τράπεζα:

ΠΡΩΤΟΝ: για τις ενστάσεις της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2013

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: για την 1η Πληρωμή Προκαταβολής Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2014 για όσους δικαιούχους έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως είχε προγραμματισθεί.

Συγκεκριμένα:

● Για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2013 το ποσό άγγιξε τα 5 εκατ. ευρώ και αφορά 4.482 δικαιούχους με βάση διευκρινιστικά στοιχεία και δικαιολογητικά που προσκόμισαν.

● Για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2014 θα καταβληθούν 44,04 εκατ. ευρώ σε 53.956 δικαιούχους οι οποίοι προσκόμισαν τα αναγκαία δικαιολογητικά και ανταποκρίθηκαν ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού κεφαλαίου, όπως είχαν την υποχρέωση από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Η πληρωμή αυτή γίνεται για πρώτη φορά 8 μήνες νωρίτερα από τις πληρωμές εξισωτικής αποζημίωσης συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το ΥπΑΑΤ είχε εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις ύψους 126 εκατ. ευρώ που καλύπτει τις πληρωμές όλων των δικαιούχων. Όμως, ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων δεν έχει τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων ή τα στοιχεία των εισοδημάτων και απασχόλησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η πληρωμή τους. Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές των δικαιούχων, των οποίων τα δικαιολογητικά δεν εμφανίζουν προβλήματα, μέχρι οι υπόλοιποι δικαιούχοι να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, έγινε στις 31.12.2014, η πρώτη πληρωμή προκαταβολής ΕΑ 2014.

Με τις πληρωμές αυτές αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα που σχετιζόταν με το πρόγραμμα δράσης για τους βοσκότοπους ενώ για πρώτη φορά οι συνολικές πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα περιλαμβανομένων και της πληρωμής παλαιών εκκρεμοτήτων θα ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ, ποσά σημαντικά για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν από σήμερα 2.1.2015 να ενημερώνονται για τα ποσά πληρωμής τους τα οποία θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη στους λογαριασμούς τους από σήμερα αργά το βράδυ.

Επίσης από τις 7.1.2015 οι δικαιούχοι της ΕΑ 2014 που παρουσιάσθηκαν προβλήματα στην πληρωμή τους ή δεν ήταν πλήρη τα δικαιολογητικά τους θα μπορούν να προσκομίζουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενη πληρωμή που θα γίνει.

Η επόμενη πληρωμή για την ΕΑ 2014 θα αφορά και την εξόφληση του υπολοίπου αυτών που λαμβάνουν τώρα την προκαταβολή, όσο και την πληρωμή αυτών που θα προσκομίσουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά τους. Διευκρινίζεται ότι για να γίνει ορθά και με δίκαιο τρόπο η επόμενη πληρωμή, θα διορθωθούν και τυχόν σφάλματα στην κατανομή των βοσκοτόπων που έγινε στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης, διαδικασία που ξεκινάει και αυτή από 7.1.2015 και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου.