Κατηγορίες
επικαιρότητα Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Συνάντηση Τζιτζικώστα – Χρυσοχοΐδη για μετρό Θεσσαλονίκης & αντιπλημμυρικά

tzitzichrysoxΣυνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη διοίκηση της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» είχε σήμερα στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επιτάχυνση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης και της σχετικής ειδικής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε στον Υπουργό και τη διοίκηση της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να μη διακοπούν οι εργασίες και να γίνει κάθε προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και σε καμιά περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η ολοκλήρωσή του.

«Παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας ότι θα ασκήσουμε κάθε πίεση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μη σταματήσει το έργο. Το προσεχές διάστημα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Η πόλη δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις, προσωπικά δεν θα επιτρέψω την παράταση του σημερινού αδιεξόδου. Περιμένουμε άμεσα χειροπιαστές λύσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε τόσο από τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και από τον Πρόεδρο της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» Χρήστο Τσίτουρα και τον Διευθυντή του «Μετρό Θεσσαλονίκης» Γιώργο Κωνσταντινίδη συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

Το επόμενο διάστημα να υπάρξει ένα νέο, ρεαλιστικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.
Η «Αττικό Μετρό ΑΕ» να διαπραγματευτεί με την ανάδοχο κοινοπραξία ένα προς ένα τα τεχνικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα.
Να προχωρήσουν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, που κρίνονται αναγκαίες, για να ξεμπλοκάρει το έργο.
Να μεταφερθεί η διοίκηση του έργου στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για την καλύτερη παρακολούθηση και το συντονισμό του έργου.
Το έργο δεν πρέπει να σταματήσει επ’ ουδενί. Πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να μην υπάρξει εκ νέου ταλαιπωρία όλης της πόλης.

«Επαναλαμβάνω ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να πάει πολλά χρόνια πίσω και η ταλαιπωρία μιας ολόκληρης πόλης να παραταθεί επ’ αόριστο. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μη σταματήσουν οι εργασίες. Τη βούλησή μας, που εκφράσαμε με εμφατικό τρόπο στην πρόσφατη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, θα την τηρήσουμε στο ακέραιο. Προσπαθούμε με συνεννόηση να επιτύχουμε λύση στο σημερινό αδιέξοδο. Να αναλάβουν επιτέλους όλοι τις ευθύνες τους!», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» Χρ. Τσίτουρας τόνισε ότι ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι υπολογίζει πως θα ολοκληρωθούν μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε να συγκαλέσει νέα σύσκεψη στα μέσα του Ιανουαρίου για να ενημερώσει η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» πλήρως και διεξοδικά τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πορεία του έργου και τις εξελίξεις.

Εκτός του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον κ. Χρυσοχοΐδη δύο κρίσιμα ζητήματα για την Κεντρική Μακεδονία, στα οποία η ανταπόκριση του Υπουργού ήταν θετική.

Το πρώτο αφορά στη χρηματοδότηση για την αντιπλημμυρική προστασία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τις σοβαρές καταστροφές από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, ζητώντας άμεση δράση, καθώς σε ενδεχόμενη επιδείνωση του καιρού τους επόμενους μήνες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι ίδιες καταστάσεις.

«Δεν μπορούμε να θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές ούτε να μετράμε καταστροφές κάθε φορά που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις. Οφείλουμε να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά την Κεντρική Μακεδονία, άμεσα και αποτελεσματικά, αλλά απαιτούνται κονδύλια, τα οποία έχουμε ζητήσει επανειλημμένα και τα περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια χωρίς ανταπόκριση», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, αποσπώντας τη δέσμευση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι θα δει το αίτημα θετικά.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε το ζήτημα των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών, ζητώντας να ενταχθούν ως ενιαίο έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Προσπελασιμότητα» ως εμπροσθοβαρές έργο του νέου ΕΣΠΑ, του ΣΕΣ 2014-2020. Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο πληροί όλες τις προϋποθέσεις, διότι έχει μελετητική ωριμότητα, ενώ υπογράμμισε ότι σε επίπεδο υποδομών αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.