Κατηγορίες
διεθνή Τουρκία

Νταβούτογλου εν Αθήναις

ntavoutoglou2Δεν είχε το γνωστό ξεκάθαρα προκλητικό του ύφος ο Νταβούτογλου, πάντως χρησιμοποίησε τον συνήθη τρόπο που έχουν οι Τούρκοι διπλωμάτες και πολιτικοί – με το νού και τα μάτια πάντοτε στο Αιγαίο και στην Κύπρο (για τους γνωστούς λόγους συνεκμετάλλευσης), κατά την πρώτη του ημέρα στην Αθήνα.

Μίλησε για την επιθυμία της χώρας του για συνεργασία με την Ελλάδα και για συνύπαρξη χωρίς εντάσεις στο Αιγαίο, χαρακτήρισε “ομογενείς” του τους μουσουλμάνους της Θράκης, πήγε να βγει από επάνω όταν μίλησε για την Κύπρο (“Για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: ελάτε να επιλύσουμε το θέμα”) ξεχνώντας ότι η Τουρκία είναι ο υπ αριθμόν 1 υπαίτιος για τη σημερινή κατάσταση, ενώ ήταν ξεκάθαρος όταν ο λόγος του πήγε στην οικονομία: “…να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο” (εννοείται παρέα).

Μια υπεραπλούστευση της κατάστασης δηλαδή, που σε αποστροφή του λόγου του είχε και ένα έμμεσο μήνυμα: “…Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων”, είπε ο Αχμέντ. Δηλαδή τι;;; Σε απλά ελληνικά “βρείτε τα μαζί μας για να μην έχουμε θερμά επεισόδια στο μέλλον”.