Κατηγορίες
εκλογές Ημαθία πολιτική

Μια (γρήγορη & προσωρινή) ματιά στο τοπικό πολιτικό σκηνικό

elezimathiaΑρκετοί θα επιλέξουν να θέσουν υποψηφιότητα υπό την ομπρέλα κάποιου μεγάλου “μαγαζιού”, έστω κι αν το όνομά τους θα παίξει το κάτω τμήμα της μαρκίζας

Ενώ εδώ και πολύ καιρό οι πολιτικοί και η πολιτική απαξιώνονται (και για αυτό την ευθύνη τη φέρουν κατά 95% όσοι ασχολούνται με αυτή και κατά 5% οι ανά την Ελλάδα ψηφοφόροι που στέλνουν στο Κοινοβούλιο ό,τι να ‘ναι – από κάτι απίθανους πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας μέχρι σταρ της τηλεόρασης) συνωστισμός παρατηρείται στα υπό συγκρότηση ημαθιώτικα ψηφοδέλτια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πρωτίστως.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι γνωστά: πρόκειται για εν αναμονή κυβέρνηση, οπότε έχουν γεμίσει οι λίστες από… σώγαμπρους και μεταγραφές κυρίως από ΠΑΣΟΚ μεριά αλλά και από παλιά στελέχη του “ΣΥΡΙΖΑ του 4%” που θεωρούν πως ήρθε η ώρα να βγουν επιτέλους βουλευτές. Για κάποιους εκ των τελευταίων η συμμετοχή τους είναι επιβεβλημένη αφού δεν είναι “χθεσινοί” και έχουν μια συνεπή παρουσία ενώ κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται για ρεσάλτο στα έδρανα αφού θεωρούν πως βρήκαν ευκαιρία προσωπικής και πολιτικής ανάδειξης. Μπερδεμένη ιστορία δηλαδή, που μπερδεύεται ακόμη περισσότερο επειδή θα πρέπει μέσα στις 6 θέσεις να… στριμωχτούν Βεροιώτες, Αλεξανδρινοί, Ναουσαίοι, παλιοί ΣΥΡΙΖΑίοι, συνεργαζόμενοι, σώγαμπροι και μεταγραφές καθώς και κανά-δυό επιλογές που ΣΙΓΟΥΡΑ θα έλθουν από Κουμμουνδούρου μεριά.

Στη ΝΔ το πράμα είναι ελαφρώς πιο ξεκάθαρο αλλά πάλι με πολυκοσμία. Σίγουρα στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν οι 3 εκλεγμένοι με το κόμμα το 2012, σίγουρα θα υπάρχει ο Κ. Γιοβανόπουλος που μετά τους ΑΝΕΛ ανεξαρτητοποιήθηκε και πλέον θα είναι με τη ΝΔ, σίγουρα θα πρέπει μια ακόμη θέση να καλυφθεί με γυναίκα ενώ αναζητείται και μια νέα σε ηλικία παρουσία για να σηματοδοτήσει κάποια πράγματα.

Στο κόμμα του Βαγγέλη τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με τα δυο προηγούμενα. Μιλώντας με έμπειρους στα τοπικά πολιτικά, μας είπαν πως με δυσκολία θα βρεθεί μια “λαμπερή” εξάδα, αφού η δεξιόστροφη πολιτική του ΠΑΣΟΚ αποτελεί βάρος που ουδείς λογικός (για το προσωπικό του πολιτικό μέλλον) θέλει να φορτωθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ενώ το κόμμα του Γιώργη θα παίξει και αυτό το ρόλο του. Άποψή μας πως τελικά οι έξι θα βρεθούν, με τους περισσότερους να προέρχονται από τα παλιά .

Στο κόμμα του Γιώργη τώρα. Ανώνυμο μέχρι τώρα αλλά με ισχυρή παρουσία στις δημοσκοπήσεις, το εκκολαπτόμενο εδώ και καιρό κόμμα του Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 3 Ιανουαρίου. “Τι 3 του Σεπτέμβρη, τι 3 του Γενάρη;”, όπως μας είπε κάποιος. Τόλκας και Γκιόνογλου μέσα (ο ένας σίγουρα, ο δεύτερος κατά 99%), πολλοί παπανδρεϊκοί εν αναμονή και φυσικά το μεγάλο ερώτημα δεν είναι τόσο το όνομα αλλά το ποσοστό και αυτά που θα πει ο πρώην πρωθυπουργός για το που σκοπεύει να πάει το κόμμα του.

Μια επανάληψη του ’74;; Ίσως! Γιατί και τότε ο Ανδρέας αψήφησε την παρουσία των κεντρώων στο τότε πολιτικό σκηνικό, άφησε πολλά από τα παλιά στελέχη του κόμματος του μπαμπά του στην απέξω και έφτιαξε το δικό του κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Όμως ο Γιώργης δεν είναι ο μπαμπάς του, οι καιροί σίγουρα δεν είναι οι ίδιοι, οπότε πρέπει να αναμένουμε για να δούμε τι θα γίνει.

Για τα υπόλοιπα κόμματα θα σας ενημερώσουμε εν καιρώ (μέχρι τις 8 Γενάρη χρόνος υπάρχει), το σίγουρο πάντως είναι πως ο όρος “ιταλοποίηση της πολιτικής ζωής) που λέγαμε επι χρόνια στην Ελλάδα δεν υφίσταται.

Η πολυδιάσπαση είναι δεδομένη και χειρότερη από αυτή της Ιταλίας των παρελθουσών δεκαετίων, θα δούμε καμιά 50αριά κόμματα και σχηματισμούς (με πολλά από αυτά να έχουν στελέχη που έχουν φύγει από ήδη υφιστάμενα κόμματα και να έχουν φτιάξει το δικό τους “μαγαζί”) να καταθέτουν στο Άρειο Πάγο ενώ στο τέλος σε όλη την Ελλάδα οι υποψήφιοι θα είναι περίπου ισάριθμοι με τους ψηφοφόρους.  Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που θα επιλέξουν να θέσουν υποψηφιότητα υπό την ομπρέλα κάποιου μεγάλου “μαγαζιού”, έστω κι αν το όνομά τους θα παίξει το κάτω τμήμα της μαρκίζας. Σκοπός άλλωστε θα είναι η εκλογή.