Κατηγορίες
βιομηχανία Δήμος Αλεξάνδρειας Κοινότητα Πλατέος Περιφεριακή Ενότητα Ημαθίας Πλατύ Χωρίς κατηγορία

Απάντηση Καλαϊτζίδη στον δήμαρχο Αλεξάνδρειας για τα βιολιπάσματα

gyrkailvilipasmataΑπάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη σχετικά με το θέμα του εργοστασίου βιολιπασμάτων στο Πλατύ (το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρ. Μακεδονίας γνωμοδότησε θετικά για λειτουργία ενός έτους στη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα) δίνει με επιστολή του στα τοπικά ΜΜΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης

Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Σε απάντηση στην επιστολή του Δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνη, σχετικά με την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας «ΒΙΟΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Α.Ε» και για την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Πλατέος, θέλω να κάνω γνωστά τα παρακάτω:

1.Αρμόδια αρχή για την έγκριση ή μη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

2.Το περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας «ΒΙΟΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Α.Ε», μερίμνησε, ως όφειλε

α) Να δημοσιοποιηθεί η μελέτη και να γίνει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους κατοίκους της περιοχής και τα αρμόδια όργανα του Δήμου Αλεξάνδρειας και

β) Να λάβει την εισήγηση επί του θέματος της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Ημαθίας, που είναι η Δ/νση Ανάπτυξης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο λοιπόν πριν αποφασίσει για το τι θα εισηγηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, έλαβε υπ’ όψιν: I) Την υπ’ αριθμ. 19/2014 απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Πλατέος, η οποία εκφράζει την άποψη ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας είναι η έκδοση πιστοποιήσεων από αρμόδιους φορείς σχετικά με την έκλυση οσμών και κατά πόσο αυτές επιβαρύνουν την δημόσια υγεία, II) Την υπ’ αριθμ.3/2014 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αλεξάνδρειας, της οποίας η θέση είναι αρνητική στη λειτουργία της επιχείρησης, αν λειτουργεί όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, III) Την υπ’ αριθμ. 383/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, η οποία γνωμοδοτεί αρνητικά επί του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και IV) Την εισήγηση επί του θέματος της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Ημαθίας, η οποία  γνωμοδοτεί θετικά στο να γίνουν τα βελτιωτικά έργα που θα αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία της εταιρίας και θέτει συγκεκριμένες τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις για την έγκριση της μελέτης, που κατά την γνώμη της υπηρεσίας, αν τηρηθούν,  θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το περιφερειακό Συμβούλιο αφού έλαβε υπ’ όψιν τα προαναφερόμενα, κατόπιν εισήγησης του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοφάνη Παπά (απουσίαζα από τη συνεδρίαση, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήμουν αρνητικός με την εισήγηση) αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να λειτουργήσει η εταιρία επί ένα έτος, να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των έργων που περιλαμβάνει η μελέτη και εφ’ όσον το πρόβλημα εξαλειφθεί να επεκταθεί η χρονική διάρκεια της άδειας ή αλλιώς να εφαρμοσθούν οι κείμενες διατάξεις.    

Επιπρόσθετα η θετική γνωμοδότηση, ως προς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν επέχει άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, άλλα άδειας υλοποίησης βελτιωτικών έργων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δυσοσμίας από την πιθανή λειτουργία του, εφ΄όσον ελεγχθεί από τις υπηρεσίες μας.

3.Προσωπικά  δεν έκανα τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από το να εφαρμόσω, ως όφειλα, την κείμενη νομοθεσία, την οποία προφανώς δεν έθεσαν υπόψη του αγαπητού δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνη, οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί του συνεργάτες. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες του Πλατέος, της Αλεξάνδρειας και όλης της Ημαθίας ότι οι ενέργειες της Π,Ε Ημαθίας είναι διαφανείς και σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, στηρίζοντας τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Να είναι σίγουροι ότι οι έλεγχοι για την διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγείας των κατοίκων όλης της Ημαθίας, από υφιστάμενες βιομηχανίες ήταν και θα είναι διαρκείς, με σκοπό να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον.

Κώστας Καλαϊτζίδης

Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

3 απαντησεις στο “Απάντηση Καλαϊτζίδη στον δήμαρχο Αλεξάνδρειας για τα βιολιπάσματα”

Κακός το συζητάμε ακόμα έπρεπε να κλείσει εδω και καιρό !!!! Βρόμικοπάει ο τόπος δεν είναι δυνατόν !!! Είναι πέρα για πέρα εκνευριστικό και κατα 999% ανθυγιεινό για εμάς και τα παιδιά μας , λίγους λόγους για καρκίνο είχαμε αυτός. Μας έλειπε !!!! Όχι ρε φίλε να το κλείσεις και να το ανοίξεις στο δικό σου χωριό δίπλα στο σπίτι που μεγαλώνεις τα δικά σου παιδιά !!!!

προς ανώνυμο σχολιαστή/στες (17/12/2014 – 15:41):

Και καλά κάνετε που περιμένετε. Κάτοικος Πλατέος είμαι και εγώ, δημόσια γράφων (δυστυχώς ή ευτυχώς), όμως είμαι από αυτούς που έγραφαν και γράφουν για το συγκεκριμένο πρόβλημα όταν οι πολλοί το έκαναν γαργάρα (ακόμη κι αν ήταν καθήκον τους να το αναδείξουν λόγω θέσης).

Μόνο που έχουμε 2 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ διαφορές μεταξύ μας:

1) εσύ/εσείς σχολιάζετε και ζητάτε απόψεις ανώνυμα ενώ εγώ (θα) το κάνω επώνυμα – τι γίνεται λοιπόν;

2) δυστυχώς για εσένα/εσάς, δεν καλύπτω ποτέ κανέναν και δεν χαρίζομαι σε κανέναν. Λάθος πόρτα χτυπήσατε! Ότι είναι να πω το λέω και το γράφω. Αν ψαχτείτε – εντός της “Περισκόπησης” εννοώ, θα το δείτε και αυτό. Άρα, μήπως διαβάζετε κάτι άλλο ή έχετε συνηθίσει σε άλλου είδους γραφόμενα; Ή μήπως το σχόλιό σας έχει γίνει για άλλο λόγο; Προφανώς ισχύουν όλα τα παραπάνω.
—-
Τώρα, στο δια ταύτα: σχολιασμός θα γίνονταν ούτως ή άλλως. Και θα γίνει ΕΠΩΝΥΜΑ, σε αντίθεση με εσάς που σχολιάζετε ΑΝΩΝΥΜΑ. Παρόλα αυτά όμως, προς απογοήτευσή σας νομίζω, το σχόλιό σας το βλέπετε να “ανεβαίνει”.

Αυτά το ολίγα, εις το επανιδείν λοιπόν…

Κύριε Σίμο περιμένουμε και το σχόλιο σας επί της θέσης που διατύπωσε ο κ. Καλαιτζιδης.Αλλά μάλλον δεν θα το κάνετε γιατί θέλετε να καλύψετε την ελαφρότητα των φίλων σας τοπικών συμβούλων Πλατεος.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.