Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων: ξεκίνησε η καταβολή της “ενιαίας”- ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

pliromiagrotesΕντός του τρέχοντος διημέρου θα δοθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε περίπου 700.000 αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα τα ποσά που αντιστοιχούν στην πρώτη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης Υπολογίζεται πως η πρώτη δόση αντιστοιχεί σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης είναι προγραμματισμένο να δοθεί την εβδομάδα των Χριστουγέννων, χωρίς παρακρατήσεις για τον ΟΓΑ.

Όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνολικά τα ποσά που θα καταβληθούν για την ενιαία ενίσχυση, πληρωμές παλαιότερων ετών, επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου κλπ θα φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί όσον αφορά τις ενισχύσεις είναι το ακόλουθο:
• η πληρωμή της εκκαθάρισης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για το 2014 θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2014.
• η πληρωμή του Μέτρου 214 που αφορά την δράση «Βιολογική Γεωργία» θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 και σύμφωνα με την αποστολή παρτίδων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ) των Περιφερειακών Ενοτήτων ανά την Ελλάδα.
• η πληρωμή του Μέτρου 214 που αφορά την δράση «Βιολογική Κτηνοτροφία» θα αρχίσει εντός Δεκεμβρίου του 2014 σύμφωνα με την αποστολή παρτίδων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ) των Περιφερειακών Ενοτήτων ανά την Ελλάδα.
• η πληρωμή (συμπληρωματική) για το Μέτρο 211-212 που αφορά την εξισωτική αποζημίωση του 2013 και προηγούμενων ετών θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου του 2014
• η πληρωμή για το Μέτρο 211-212 που αφορά την εξισωτική αποζημίωση του 2014 και αφού διευθετηθούν κάποιες αλλαγές στην ΚΥΑ πιστώσεων και της εφαρμογής θα γίνει μέχρι το τέλος του 2014.

• Άρχισαν και συνεχίζονται οι πληρωμές για το Μέτρο 112 που αφορά του Νέους αγρότες, τόσο για τους δικαιούχους που εντάχθηκαν το 2009-2010 (Β΄ και Γ΄ δόση) όσο και για τους δικαιούχους που εντάχθηκαν το 2014 (Α΄ δόση).