Κατηγορίες
κόσμος

ΠΟΥ: στα 3.879 τα θύματα του Έμπολα

testainsabbia2

Με καθυστέρηση (όπως συνήθως δηλαδή!) ο… πολιτισμένος κόσμος άρχισε να ανησυχεί πραγματικά για την εξάπλωση του ιού Έμπολα.

Βασικά άρχισε να ανησυχεί όταν ο ιός χτύπησε την πόρτα χωρών όπως οι ΗΠΑ ή η Ισπανία. Μέχρι τη στιγμή εκείνη και παρά τους χιλιάδες θανάτους (υπολογίζονται σε περίπου 4000) σε χώρες της Αφρικής (Σιέρρα Λεόνε,  Λιβερία, Γουινέα κλπ) ίσχυε το δόγμα της “παρατήρησης εκ του μακρόθεν” του προβλήματος και των “διαπιστώσεων”.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η επιδημία του ιού Έμπολα έχει στοιχίσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου τη ζωή σε τουλάχιστον 3.879 ανθρώπους επί συνόλου 8.033 κρουσμάτων.

.

Πέραν όμως της ανθρωπιστικής και ιατρικής πτυχής του θέματος, ήρθε και η οικονομική αποτίμηση.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το οικονομικό κόστος από το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική μπορεί να ξεπεράσει τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2015, εάν η επιδημία επεκταθεί και πέραν των τριών χωρών που έχουν πληγεί.

Επίσης στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως οι συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε “καταστροφικές” στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί η επιδημία και αν οι πολιτικές αρχές δεν επιδείξουν “αποφασιστικότητα”.

.

Για μιά ακόμη φορά – και παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, αναφορές και προειδοποιήσεις που κάνει ο ΠΟΥ τους τελευταίους μήνες – οι… πολιτισμένοι έκαναν πως δεν είδαν το πρόβλημα, μέχρι φυσικά τη στιγμή που αυτό το ίδιο πρόβλημα τους χτύπησε την πόρτα.

.