Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία”

pimera3ilikiasΤα παρακάτω είπαμε να τα αναφέρουμε με αφορμή όσα δημοσίευσε η ΔΟΕ αλλά και τη σημερινή ημέρα, την “Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία”.

.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) το 48% των ανθρώπων σε συντάξιμη ηλικία (παγκοσμίως) δεν λαμβάνουν καμιά σύνταξη ενώ για το 52% που λαμβάνει τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.
Ειδικά δε στην Ευρώπη, οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται έχουν επιφέρει τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων, οδηγώντας τους συνταξιούχους σε καταστάσεις φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
.

Στη χώρα μας, μετά από το μπαράζ των Μνημονίων τα πράγματα δεν είναι καλύτερα: .

  • περικοπές συντάξεων σε ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους κατέβαλαν κανονικά και επί δεκαετίες τις εισφορές τους,
  • άδεια ταμεία (που άδειασαν γιατί κάποιοι “επένδυαν” σε ιδιαιτέρως επισφαλή χρηματιστηριακά προϊόντα),
  • ταμεία που προσπαθούν να κρατηθούν όταν η υπογεννητικότητα και η ανεργία θερίζουν και πλέον η αντιστοιχία συνταξιούχων/εργαζομένους που καταβάλλουν εισφορές είναι καταθλιπτική.

.

Και όταν κάποιος μιλάει για αυτά, τότε του αντιτείνουν ότι οι έλεγχοι έβγαλαν “λαυράκια” (δηλαδή χιλιάδες συντάξεις μαϊμού).

Δηλαδή φέρνουν ως αντίλογο το αυτονόητο, τους ελέγχους που θα έπρεπε να κάνουν εδώ και δεκαετίες (πριν να φτάσουν στον καταποντισμό τα Ταμεία και αντιληφθούν π.χ. πως λάμβαναν συντάξεις χιλιάδες μακαρίτες που αν ζούσαν θα ήταν σήμερα συνομήλικοι του Μαθουσάλα ή του Αδάμ…).