Κατηγορίες
Ελλάδα

Θα έχουμε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα – πολιτικοοικονομικά – Οκτώβριο…

voulisifigmometrisilΑρχίζει και…. “επαναθερμαίνεται” το πολιτικό σκηνικό στη χώρα αφού μια σειρά από κινήσεις υποδεικνύουν πως μπήκαμε σε περίοδο ραγδαίων και σημαντικών εξελίξεων.
Την προσεχή Δευτέρα 6 Οκτωβρίου αρχίζει η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Άρα, μετά την επιστροφή από τα θερινά τμήματα (στα οποία οι αντικαταστάσεις βουλευτών πήγαιναν σύννεφο!) ξεκινά δυναμικά η νέα περίοδος.
Το δεύτερο είναι πως – μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Βενιζέλο – ανακοινώθηκε ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Ίσως περιττή διαδικασία (και για επικοινωνιακό σκοπό), αφού η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που θα γίνει λίγες βδομάδες αργότερα, αποτελεί από μόνη της ψήφο εμπιστοσύνης. Αν τηρηθούν όσα ανακοινώθηκαν, τότε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση πιθανόν να ξεκινήσει την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου και θα τελειώσει το αργότερο μέχρι την Κυριακή 12 του μήνα (στην περίπτωση που η Κυβέρνηση κάνει χρήση του δικαιώματός της να αναβάλει την ψηφοφορία για 48 ώρες).
.

Από την άλλη, ο Τσίπρας έχει θέσει σε “εκλογική ετοιμότητα” τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας ότι οι εκλογές δεν είναι μακριά.
.

Στο καπάκι ήρθαν και οι παραιτήσεις των γενικών γραμματέων, έχουμε στο ενδιάμεσο και τις δηλώσεις διαφόρων “παραγόντων” της ΕΕ που μιλάνε για το ελληνικό χρέος, τη βιωσιμότητά του καθώς και για την περίπτωση να δεχθεί η ΕΚΤ επισφαλή δάνεια ελληνικών τραπεζών ώστε να τις τροφοδοτήσει με χρήμα, έχουμε επίσης τις δηλώσεις Σταϊκούρα για πετρέλαιο στο €1,05, τις ασταμάτητες επισκέψεις του Γιουνκερ (τον οποίο τα κανάλια μας τον παρουσιάζουν και ως ακραιφνή φιλέλληνα!) στην Αθήνα κλπ κλπ κλπ

.

E, αν τα σουμάρουμε όλα αυτά μαζί (και πολλά άλλα) καταλήγουμε σε ένα και μόνο συμπέρασμα: πως θα έχουμε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα Οκτώβριο…

.