Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Από 15 Οκτωβρίου ξεκινά το πετρέλαιο θέρμανσης

petrthermansiΑπό την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας. Το πετρέλαιο αναμένεται να “ανοίξει” με μια μείωση της τάξης των 0,144 ευρώ το λίτρο σε σχέση με την περσινή τιμή αφού θα υπάρξει μείωση στον ΕΚΦ ενώ λόγω και των διεθνών τιμών υπάρχουν παράγοντες της αγοράς που εκτιμούν αν η τιμή ακολουθήσει τη διεθνή τάση τότε η τιμή του λίτρου μπορεί και να κινηθεί ακόμη και κοντά στο 1,065 – 1,085 ευρώ το λίτρο.

.

Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό δεν είναι η τιμή εντός Ελλάδας. Είναι η τιμή εκτός, στις διεθνείς αγορές. Γιατί στη χώρα μας υπάρχει το πρωτοφανές: στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου έχει συνεχή πτωτική πορεία εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τελευταίο παράδειγμα η τιμή του Brent την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου. Έφτασε να πωλείται μέχρι και 88 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών.

Στην Ελλάδα από το 2010 και μετά οι τιμές όχι μόνο δεν έχουν πέσει αλλά έχουν “πέσει” και κάτι αυξήσεις σε ΕΦΚ και ήρθε το γλυκό και έδεσε. Αντίθετα, αυτό που πραγματικά έπεσε τα τελευταία χρόνια ήταν η κατανάλωση, που σημείωσε κάθετη πτώση λόγω της “ακλόνητης” τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της πτώσης στο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων…

.

(Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο έχουν φέρει “πονοκέφαλο” τόσο στις ΗΠΑ, που στόχευαν να αξιοποιήσουν σχιστολιθικά κοιτάσματα αλλά δεν πρόκειται να βγουν οικονομικά αν συνεχιστεί η πτώση, όσο και τη Ρωσία που βασίστηκε σε τιμές κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι όταν έστηνε τον προϋπολογισμό της και υπολόγιζε τα έσοδά της).