Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια ιστορία ΚΕΔΑ Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αλεξάνδρειας πολιτισμός - ψυχαγωγία

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 102η επέτειο απο την απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας

alexandria_liberazione citta3Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Αλεξάνδρειας (σε συνεργασία με διάφορους φορείς ή συλλόγους) για την 102η επέτειο για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας από τους Τούρκους ανακοινώθηκε σήμερα. Η 18η Οκτωβρίου έχει αναγνωριστεί επίσημα από την Πολιτεία ως η ημέρα απελευθέρωσης της πόλης της Αλεξάνδρειας (Π.Δ. 67/2013) και αποτελεί επίσημη αργία στη Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας (Π.Δ. 33/2014).

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας επί τη ευκαιρία της 102ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων εορτασμού της και καλεί τους δημότες, όπως και εκπροσώπους τοπικών φορέων, τμήματα σχολείων (σημαιοφόρους και παραστάτες), καθώς και των Αθλητικών & Πολιτιστικών Συλλόγων όπως συμμετάσχουν στον Εορτασμό (Πορεία Ελευθερίας , Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο)..

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (την υλοποίηση/διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει το Αυτοτελές Τμήμα Παιδείας, Πολιτισμού κι Αθλητισμού του Δήμου Αλεξάνδρειας) είναι το ακόλουθο:

.

1. Δευτέρα 13 Οκτωβρίου έως Κυριακή 19 Οκτωβρίου.
Ο Λ.Ο.Ν.Α.Π. σε συνεργασία με την ΚΕΔΑ και με το Ιστορικό και Πολιτιστικό Εργαστήρι Αλεξάνδρειας «Ο Ελληνότοπος», θα παρουσιάσουν Έκθεση υφαντικής τέχνης, φωτογραφικού υλικού, λιθογραφίας και άλλων ντοκουμέντων των ημερών της Απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό.
Διάρκεια Έκθεσης: από 13 Οκτωβρίου έως 19 Οκτωβρίου.
Ώρες λειτουργίας από 09.30-13.30 καθημερινά.

.

2. Παρασκευή 17-10-2014:
Γενικός σημαιοστολισμός όλων των Δημόσιων και Δημοτικών Καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών, με μέριμνα των αρμοδίων, καθώς και των οικιών της πόλης της Αλεξάνδρειας από την ανατολή του ηλίου της 17ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση της 18ης Οκτωβρίου.

.

3. Σάββατο 18-10-2014:
Ώρα 07:30: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών.
Ώρα 08:00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης της Αλεξάνδρειας από την Φιλαρμονική του Δήμου, παρουσία Διμοιρίας του 3ου ΤΕΑΣ. Απόδοση τιμών στο Ηρώο και στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας από την Φιλαρμονική και τη Διμοιρία του 3ου ΤΕΑΣ.
Ώρα 09:00: “Πορεία Ελευθερίας” του Δημοτικού Συμβουλίου επί της οδού Μακεδονομάχων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας, εις ανάμνησιν της εισόδου του Απελευθερωτών την 18η Οκτωβρίου 1912.
Η αφετηρία της πορείας θα είναι στη συμβολή των οδών Μακεδονομάχων, 28ης Οκτωβρίου και Μεγ. Αλεξάνδρου (2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξάνδρειας) ενώ ο τερματισμός της θα είναι στην είσοδο του προαυλίου του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας. Η πορεία θα ακολουθήσει τη διαδρομή: οδός Μακεδονομάχων – οδός Εθνικής Αντίστασης – οδός Πλαστήρα (έως την κεντρική είσοδο του προαυλίου του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου), συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου, παρουσία σε αυτή εκπροσώπων φορέων, συλλόγων, σχολείων και των κατοίκων της πόλης.
Ώρα 10:25: Πέρας προσέλευσης στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας επισήμων.
Ώρα 10:30:
– Επίσημη δοξολογία.
– Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στον Ιερό Ναό από τον Δικηγόρο –συγγραφέα κ. Μοσχόπουλο Ιωάννη
Ώρα 11:30:
Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Αλεξάνδρειας (δηλώσεις κατάθεσης στεφάνων θα γίνονται δεκτές έως τις 17-10-2014 και ώρα 14:00 στον τελετάρχη του Δήμου Αλεξάνδρειας, κο Στάμο Δημήτριο, Δημαρχείο Αλεξάνδρειας, τηλ. 2333350127)
Σιγή ενός λεπτού – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Ώρα 12:30:
Ανοιχτή εκδήλωση στην Πλατεία Απελευθέρωσης (συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Εθνικής Αντίστασης) υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, παρουσία των αρχών, των συλλόγων και δημοτών / διανομή ψωμιού -τσίπουρου
Ώρα 19:00:
Παραδοσιακή γιορτή, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΑ), στις εγκαταστάσεις του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων “Το Ρουμλούκι” (οδός 25ης Μαρτίου αρ. 8 – Αλεξάνδρεια)