Κατηγορίες
αγορά Δικαιοσύνη

Προσωρινό “Όχι” του ΣτΕ για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

kleisimokatastimatonΤέλος στον παραλογισμό του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές – έστω και προσωρινό, μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή, στα τέλη του 2014 – βάζει απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μετά από προσφυγές ομοσπονδιών εμπόρων και υπαλλήλων το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγορεύει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Έκρινε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική βλάβη καταστηματάρχες, έμποροι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Στην απόφαση τονίζεται ότι το μέτρο δεν οδηγεί στην αύξηση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων και στη μείωση της ανεργίας· αντίθετα, κρίνεται ότι είναι δυσεπανόρθωτη η βλάβη των υπαλλήλων στο δικαίωμα «του ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης από κοινού με την οικογένειά τους της κοινής αργίας της Κυριακής και της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων από κοινού». Επίσης επικαλούνται ότι οι εμπλεκόμενοι εμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.
Έτσι, η απόφαση του υπουργείου αναστέλλεται ως την τελική κρίση της κυρίας προσφυγής από την Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.