Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Περίπου 15.000 παιδιά εκτός δομών λόγω παραλείψεων στις αιτήσεις

scmaternaΚαι ενώ όλα πήγαν καλά και είχαν βρεθεί χρήματα ώστε να φιλοξενηθούν σε διάφορες δομές όλα τα παιδιά, ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα που δεν το περίμενε σχεδόν κανείς.

Εκτός των δομών θα βρεθούν 14.730 παιδιά και αυτό επειδή οι γονείς επέλεξαν μόνον μια δομή και σε κάποιες άλλες δομές υπάρχουν κενές θέσεις που επιδοτούνται. Αυτό σημαίνει πως παραμένουν αδιάθετα κονδύλια από τα ποσά που είχαν εγκριθεί για τη χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων καλύφθηκαν 74.912 θέσεις, ενώ 14.730 έμειναν κενές καθώς δεν επιλέχθηκαν από τις μητέρες.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, οι έγκυρες αιτήσεις ανέρχονταν συνολικά στις 97.000. Με την επιπλέον χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης, μπορούσαν να φιλοξενηθούν 89.642 παιδιά σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς που συμμετείχαν στο επιδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

.

Το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με σκοπό να καλυφθούν όλα τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις δομές αυτές, καθώς μετά την ανακοίνωση των θέσεων μεγάλος αριθμός παιδιών μένουν εκτός.

Η ΚΕΔΕ με δεδομένο ότι υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι, καθώς και το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι περίπου 105.000, ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να καταργηθεί η ισχύουσα ρήτρα του προγράμματος, σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτείται μέρος μόνον της δυναμικότητας αυτών των δομών (δημοτικών και ιδιωτικών), ήτοι 89.000 θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν και νέες – υπάρχουσες – θέσεις για τα παιδιά που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Για όσα παιδιά και με αυτή τη ρύθμιση, δεν καλυφθούν από τις δομές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», τότε να διατεθούν κονδύλια στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να μπορέσουν να τα φιλοξενήσουν, έτσι ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός.