Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας για τη νέα σχολική χρονιά

8raniaΚαι για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη!

.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς-Εργαζόμενοι

Μια νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και τα προβλήματα, χρόνια και καινούρια, ταλαιπωρούν τη ρημαγμένη από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Όσο κι αν ο νέος υπουργός παιδείας Α. Λοβέρδος και η κυβέρνηση προσπαθούν να μας πείσουν ότι η δημόσια εκπαίδευση βιώνει το δικό της success story ,τα προβλήματα είναι τέτοια και τόσα που δύσκολα μπορούν να κρυφτούν κάτω από το προπαγανδιστικό χαλί που υφαίνουν με μαεστρία και ξεπετάγονται από κάθε γωνιά.
Η πορεία προς την «έξοδο από τα Μνημόνια» συνολικά της κυβέρνησης αλλά και η πορεία για την έξοδο της εκπαίδευσης από τα δικά της «Μνημόνια» , τα οποία εφαρμόζουν πειθήνια υπακούοντας στις εντολές της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, όχι μόνο δεν είναι πραγματική αλλά η ίδια , σκληρή αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική που γνωρίσαμε με δραματικό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια και έχει οδηγήσει το λαό μας στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την τεράστια ανεργία και την εκπαίδευση στα πρόθυρα της διάλυσης ,όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει αλλά θα βαθύνει και θα διευρυνθεί, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο το πρόσωπό της.
Και φέτος παρ’ όλες τις κάλπικες και υποκριτικές διακηρύξεις η κυβέρνηση Σαμαρά έχει σκοπό να συνεχίσει την ίδια τακτική απέναντι σε κλάδο εργαζόμενων που ορθώνει το ανάστημά του ώστε να ανακοπεί η πορεία συγκρότησης ενός απαραίτητου αγωνιστικού πανεργατικού-παλλαϊκού μετώπου αντίστασης , πάλης και ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών.
Δε μας πείθουν οι φαρισαϊκές φωνές περί «εκσυγχρονισμού» του κράτους που ακούγονται διαρκώς από το στόμα πρωτοκλασάτων υπουργών, γιατί όπως ο λαός μας διαπιστώνει με την ίδια του την πείρα δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο αλλά για το κλέψιμο κατακτήσεων και δικαιωμάτων κατακτημένων με θυσίες.

Μα και για τη δημόσια εκπαίδευση τα πράγματα προβλέπονται εξαιρετικά κρίσιμα, καθώς για ακόμα μία χρονιά το αστικό σχολείο αδυνατεί να καλύψει και τα πιο στοιχειώδη για την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη λειτουργία του. Και πάλι η έναρξη της χρονιάς συνοδεύεται από χιλιάδες κενά και ελλείψεις εκπαιδευτικών, τα οποία υπάρχουν και δε γνωρίζουμε πότε και αν θα καλυφθούν- όσο και αν επιμένει ο υπουργός Παιδείας πως δε θα υπάρξει πρόβλημα όσο κι αν καταφεύγει σε «κόλπα μαγικά» ανατρέποντας καθημερινά τα ίδια του τα λόγια, εξαφανίζοντας χιλιάδες από αυτά!
Κοντά σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τα χρόνια πλέον προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολειά και τους μαθητές μας, όπως τη σοβαρή υποχρηματοδότηση που ον περασμένο χρόνο δημιούργησε και στην περιοχή μας σοβαρότατα προβλήματα ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες με την έλλειψη πετρελαίου, τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων που δημιουργούν σχολεία γίγαντες ,τις μεταφορές των μαθητών που κρέμονται διαρκώς από μια κλωστή αλλά και άλλα , καινούρια όπως αυτό της επιχειρούμενης αυτοαξιολόγησης που δημιουργεί κατηγορίες σχολείων και της τωρινής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, που δεν έχει στόχο να κάνει τα σχολειά μας καλύτερα αλλά να επιβάλλει τη διαρκή φτώχεια στους εκπαιδευτικούς, το φόβο και την ανασφάλεια, να μετασχηματίσει το σχολείο και να το μετατρέψει σε σχολείο της «αγοράς»,να ανοίξει το δρόμο σε χιλιάδες νέες απολύσεις.
Οι μαθητές και οι γονείς των μαθητών του Νέου Λυκείου γνωρίζουν ήδη από την πείρα τους, έπειτα από τα πρωτοφανή ποσοστά αποτυχίας των μαθητών που εξετάστηκαν στην περσινή Α΄ Λυκείου με τη λεγόμενη Τράπεζα Θεμάτων ότι, κυβέρνηση, υπουργείο , ντόπιοι και διεθνείς εντολοδόχοι τους επιδιώκουν τη δημιουργία ενός μοντέλου εκπαίδευσης ακόμα πιο ταξικού που απορρίπτει τη νέα γενιά εκδιώκοντάς την προς άτυπες μορφές εκπαίδευσης, σε μαθητεία και μαύρη ελαστική εργασία. Γνωρίζουν ότι αποδομείται συνολικά το περιεχόμενο σπουδών των μαθητών όλων των βαθμίδων , από την τρυφερή ηλικία του νηπιαγωγείου και του δημοτικού ως και το Λύκειο και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για άλλη μία χρονιά μπαίνει επιτακτικά το ερώτημα …τι να κάνουμε; Άραγε η πολιτική αυτή είναι ανίκητη και αναπόφευκτη ή αναγκαία;
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας έχει την πεποίθηση πως η πολιτική αυτή μπορεί να αναχαιτιστεί και να ανατραπεί μόνο μέσα από το μαζικό, ενιαίο και παρατεταμένο αγώνα των εκπαιδευτικών μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό.
Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και εργαζόμενοι οφείλουν να πιάσουν το νήμα των περήφανων αγώνων της προηγούμενης περιόδου, οφείλουν να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη ζητήματα όπως μισθός-παιδεία-υγεία, πρόνοια-μόνιμη , σταθερή εργασία, ζητήματα που αυτά αποτελούν τη βάση για την ευρύτερη συσπείρωσή τους γιατί αυτά τους απασχολούν και τους ενδιαφέρουν πραγματικά και όχι όσα παραγγέλνονται και εκπορεύονται από τα χαλκεία της ενημέρωσης με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την υποταγή.
Ας πατήσουμε πάνω στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε , χωρίς φόβο , χωρίς μοιρολατρία, σταθερά, αποφασιστικά και με ελπίδα για να αντιστρέψουμε τη μαύρη πραγματικότητα, για να αποκρούσουμε τον εργασιακό εφιάλτη κυβέρνησης και τρόικας, για να προκύψουν αγώνες μαζικοί, ενωτικοί, ταξικοί και αποφασιστικοί, τέτοιους που τους χρειαζόμαστε και μεις και οι καιροί.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας θα δώσει όλες τις δυνάμεις του προς την κατεύθυνση αυτή.

Καλή και πάνω απ’ όλα ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Βέροια 11 Σεπτέμβρη 2014