Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μια ομιλία – ανασκόπηση ήταν αυτή του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

samde82014Μια ομιλία που σε τίποτε δεν θύμιζε ομιλίες που γίνονταν πριν από πολλά χρόνια (εκείνες που έδιναν το στίγμα για το μέλλον αλλά και ειδήσεις) ήταν αυτή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ.

.
Μια ομιλία στην οποία διαφάνηκαν προθέσεις αλλά όχι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι θα πράξει η Κυβέρνηση. Πέραν των διαπιστώσεων (άσχετα αν και αυτές πολλοί τις αμφισβητούν) δεν ακούστηκε τίποτε συγκεκριμένο στα οικονομικά, ούτε για χρόνου εφαρμογής ούτε για συγκεκριμένους αριθμούς – πέραν της πρόθεσης για μειώσεις στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, στον ΕΝΦΙΑ (για τον οποίο ανέφερε ότι “θα γίνει …το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης … (ώστε αυτή)…δεν θα εξαρτάται από το κέντρο”). Επίσης έκανε αναφορά και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Ό,τι δηλαδή στην ουσία δεν έθιγε το μνημονιακό κάδρο, αφού μίλησε για πράγματα που ήδη υφίστανται. Μια ομιλία στην οποία μεγάλο τμήμα της ήταν “αφιερωμένο” και στον Δημόσιο τομέα και στους υπαλλήλους του, αλλά στην Τ.Α. και στον ΣΥΡΙΖΑ.

.
Ήταν μια καθαρά πολιτική ομιλία λοιπόν – να θυμίσουμε στο σημείο αυτό πως ο Σαμαράς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο μόνος πρωθυπουργός που κάνει τέτοια ομιλία στη ΔΕΘ, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Μια ομιλία που δεν είπε τι ΘΑ γίνει (με μόνη εξαίρεση ίσως την αναφορά στα πετρέλαια, τα οποία και αυτά έχουν δρομολογηθεί εν μέρει), αλλά τι έγινε, κάνοντας μια ανασκόπηση των πραγμάτων.

.

Ίσως και ο ίδιος να ήθελε να πει άλλα πράγματα γιατί οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες – λόγω και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε λίγους μήνες, όμως η χώρα έχει στο σβέρκο της και μια Επιτροπεία, άλλως ειπείν τους δικούς μας δεν τους παίρνει να λένε και πολλά, τα οποία θα ξεφεύγουν από το γενικότερο κάδρο της (μνημονιακής) πολιτικής που ασκείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.