Κατηγορίες
περιβάλλον Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Κτηνοτρόφος εκχέρσωσε 200 στρ. στον Αλιάκμονα!

ekxeraliakmonasΔεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης όταν είδαν την τεράστια έκταση, της τάξης των 200 στρεμμάτων, που εκχερσώθηκε –παράνομα- κοντά στην πλημμυρική κοίτη του Αλιάκμονα. Πρόκειται για δημόσια έκταση που βρίσκεται κάτω από την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος των διοδίων Αιγινίου.

Στην περιοχή υπήρχε υγροτοπική βλάστηση, η οποία εκχερσώθηκε με σκοπό την δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Η έκταση όπου έγινε η επέμβαση βρίσκεται στην Β’ Ζώνη (Προστασίας της Φύσης) του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και αποτελεί μία ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, όπου επιτρέπεται μόνο η βόσκηση, ως μέσο διαχείρισης.

Ο Φορέας Διαχείρισης προχώρησε σε καταγγελία κατ’ αγνώστου στις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΚΜ, Δήμος Πύδνας – Κολινδρού), ενώ ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα Αιγινίου. Ο υπαίτιος κτηνοτρόφος εντοπίστηκε και του έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις. Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά εμείς από την πλευρά μας παραμένουμε σε επιφυλακή για την περίπτωση που προχωρήσουν οποιεσδήποτε εργασίες σποράς.Ο Φορέας Διαχείρισης έχει εντοπίσει και καταγγείλει και άλλες απόπειρες μετατροπής φυσικών εκτάσεων σε χωράφια στο Δέλτα του Αλιάκμονα, και με τις ενέργειές του κατόρθωσε να τις αποτρέψει, κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το φαινόμενο των εκχερσώσεων υπήρξε συνήθης πρακτική των καταπατητών κατά τα προηγούμενα χρόνια, αν και η επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στα φυσικά οικοσυστήματα απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία.