Κατηγορίες
Ευρώπη πολιτική

Κατά της ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν οι Σκωτσέζοι

skotiaapotelesmaΠρώτη είδηση της ημέρας έως αυτή την ώρα δεν είναι άλλη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία – για το αν αυτή θα ανεξαρτητοποιούνταν ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Με συντριπτική διαφορά η πλευρά του “όχι” στην ανεξαρτησία κέρδισε το δημοψήφισμα, λαμβάνοντας 2,001,926 ψήφους έναντι 1,617,989 “ναι”.

Πολλοί ανέπνευσαν (κυρίως η οικονομική ελίτ της ΕΕ και του ΗΒ – είναι βλέπεις τα πετρέλαια και τα αέρια πολλά στη Βόρεια Θάλασσα), άλλοι στεναχωρήθηκαν, οι πολιτικοί που συνηγορούσαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας τώρα δηλώνουν πως αναμένουν να γίνουν πραγματικότητα όσοι έταξαν τα κόμματα του Λονδίνου αλλά και τα τοπικά τους παραρτήματα στη Σκωτία (περί ευρύτερης αυτονομίας).

Αυτό που μένει είναι το κλίμα τρομοκρατίας (τι θυμίζει αυτό, τι θυμίζει…;;;), αφού και τι δεν άκουσαν οι Σκωτσέζοι το τελευταίο διάστημα: από πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος μέχρι πιθανά προβλήματα στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Με δυο λόγια, τα είδαν και τα άκουσαν όλα οι άνθρωποι…

(πάντως, σύμφωνα με όσα ακούγαμε τόσο καιρό, ούτε οι υπέρμαχοι του “ναι στην ανεξαρτησία” είχαν ξεκάθαρες θέσεις σε πολλά θέματα, είχαν ένα σχετικά “θολό” πρόγραμμα το οποίο δεν έπεισε και οι ψηφοφόροι να τους επικροτήσουν την κάλπη).