Κατηγορίες
διάφορα

Άλλο φύλο;;; Άλλη απόχρωση!!!

coloribasiΗ …ιστορία πάει πολύ μακριά, κάποιοι την τοποθετούν στην εποχή που οι άνδρες ήταν οι κυνηγοί της τροφής (είχαν αναπτύξει περισσότερο άλλες ικανότητες, όπως τον ευκολότερο προσανατολισμό τους στο χώρο) και οι γυναίκες οι συλλέκτες καρπών (είχαν ανεπτυγμένη την ικανότητα να ξεχωρίζουν τους εδώδιμους καρπούς εξετάζοντας την απόχρωσή τους).

Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο τα δυο φύλα αντιλαμβάνονται τα χρώματα και τις κάθε είδους αποχρώσεις. Γιατί είναι γνωστό – πολλοί το ζουν και στην καθημερινότητά τους – πως οι άνδρες “βλέπουν άλλα χρώματα” σε σχέση με τις γυναίκες, που έχουν πιο …εξειδικευμένο μάτι! Για τους άντρες είναι πιο δύσκολο να διαχωρίσουν μεταξύ χρωμάτων που είναι στη μέση του οπτικού φάσματος, όπως τα γαλαζοπράσινα, και επίσης αντιλαμβάνονται αυτά τα χρώματα λίγο διαφορετικά από τις γυναίκες.

Ο παρακάτω πίνακας στον οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ενδεικτικός για το χρώμα που βλέπουν οι άνδρες και οι γυναίκες:

.

coloriuominidonne

.

Φυσικά το …πρόβλημα δεν είναι μόνο στις αποχρώσεις, είναι και στο όνομα στη μέση – όταν η απόχρωση γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτή από αμφοτέρους: π.χ. ο ένας βλέπει “λαχανί” (μια ταπεινή ονομασία) ενώ η άλλη μπορεί να το ονομάσει “limon” ή “σμαραγδί” (πολύ πιο …sic κατάσταση).