Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Ημαθία Οικονομία

Συσκέψεις σε Ημαθία και Αθήνα χθες για το ρωσικό εμπάργκο

RODAKINO3Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Αυγούστου στο Επιμελητήριο Ημαθίας, ώστε να εξεταστούν οι τρόποι που θα κινηθούν οι φορείς της Ημαθίας, υπό το πρίσμα των εξελίξεων που επέφερε το ρώσικο εμπάργκο που επεβλήθη σε μια σειρά από προϊόντα της ΕΕ (μεταξύ αυτών και σε αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας). Στη σύσκεψη παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι φορέωναπό την Πέλλα, την Πιερία, την Κοζάνη και άλλες Π.Ε. της χώρας καθώς και αντιπεριφερειάρχες Πέλλας και Ημαθίας & δήμαρχοι (εν ενεργεία ή εν αναμονή ανάληψης καθηκόντων) καθώς και βουλευτές και στελέχη κομμάτων.

.

Στη σύσκεψη οι συμμετέχοντες φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το θέμα ενώ ακόλουθησαν και τοποθετήσεις πολτικών. Εν ολίγοις, ζητήθηκε αρχικά να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ποσοτήτων των φρούτων που υπάρχουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών,… να υπάρξουν κινήσεις από την ελληνική πλευρά ώστε να υπάρξει αποζημίωση από την ΕΕ για την προκληθείσα ζημία (με βάση την εμπειρία που υπάρχει από τις αποζημιώσεις που είχαν δοθεί λόγω του βακτηρίου e-coli), έγιναν προτάσεις για την επιδότηση επιχειρήσεων και αγροτών που επλήγησαν (με την εμπλοκή και του τραπεζικού συστήματος ώστε να υπάρξει χρηματοπιστωτική στήριξη) ενώ για τα φρούτα συζητήθηκε τα ήδη αλλοιωμένα να πάνε στις χωματερές ενώ όσα κριθούν από τη διαλογή ως καλά να προωθηθούν σε ιδρύματα, φορείς και δομές της χώρας μας.

.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, έγιναν 2 συσκέψεις ακόμη για το θέμα, μια στο υπουργείο Οικονομικών (για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων στον προϋπολογισμό) και μια στο υπουργείο Εξωτερικών (ώστε να διαπιστωθούν τα προβλήματα που δημιούργησε το εμπάργκο και να εξευρεθούν λύσεις).

Παράγοντες των υπουργείων αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση θα επιδιώξει την αποζημίωση των αγροτών από τα κοινοτικά ταμεία – και αποτιμούν τη ζημία σε λιγότερα από 100.000.000 ευρώ. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη – μέλη της ΕΕ.