Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Συνέντευξη Τζίλα σήμερα – τι είπε για ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας, Ναλμπάντη, Δημητριάδη, εκλογές

tzilas001Για μια σειρά από θέματα μίλησε σήμερα, Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας Γ. Τζίλας.

Αναφέρθηκε αρχικά στη φύση της επιχείρησης, η οποία όπως και είπε είναι καθαρά ανταποδοτική, ενώ έκανε εκτενή αναφορά (παραδίδοντας και σχετικό φάκελο με στοιχεία) για τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης κατά την περίοδο που αυτός είναι πρόεδρος.

“Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε” είπε χαρακτηριστικά για τα έγγραφα που παρέδωσε στους παρευρισκόμενους και ανέφερε ότι από το 1992 η επιχείρηση είναι ελλειμματική, με μια μόνο χρονιά πλεονάσματος, το 2013.

Αναφέρθηκε επίσης σε επίσκεψη επιθεωρητών που τα βρήκαν όλα εντάξει. Για τα ανείσπρακτα που έχει η ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας είπε πως ανέρχονται στο ποσό των 2.000.000 περίπου και από αυτά όλες οι οφειλές που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ έχουν ήδη βεβαιωθεί στη ΔΟΥ για να εισπραχθούν (επισημαίνοντας πως το 10% όσων εισπραχθούν θα παρακρατηθούν ως ένα είδος προμήθειας).

.

Σε μια αναδρομή που έκανε επεσήμανε τις δυσκολίες που υπήρξαν κατά την απορρόφηση των ΔΕΥΑ των τριών Δήμων που συνενώθηκαν με τον Δήμο Αλεξάνδρειας και πως έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να συμμαζευτεί και η τιμολογιακή πολιτική (είναι γνωστό πως τα τιμολόγια μεταξύ των 4 Δήμων διέφεραν).

Ως κύρια πλέον προβλήματα ανέφερε δυο: τα χρέος της επιχείρησης προς την Τράπεζα Πειραιώς και το χρέος προς τον εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο της επέκτασης της αποχέτευσης στο ανατολικό τμήμα της Αλεξάνδρειας (περίπου 187.800 ευρώ). Για το τελευταίο ανέφερε πως η επιχείρηση προτίθεται να το πληρώσει σε δόσεις αρκεί να αποκατασταθεί μια βλάβη που υπάρχει.

Για την ποιότητα του νερού: κάλεσε τους καταναλωτές να πίνουν άφοβα το νερό της ύδρευσης. “Γίνονται συνεχώς αναλύσεις” είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας και το ποσό των 40.000 ευρώ περίπου για εξόδα αναλύσεων νερού.

.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδη για τη συνεργασία που είχαν, τους εργαζομένους (“κάποιοι έδωσαν τον εαυτό τους, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ” είπε χαρακτηριστικά) και την οικογένεια του. Ζήτησε συγνώμη από τους καταναλωτές για τις πιέσεις που πιθανόν να άσκησε η Διοίκησή του (“χρειαζόμασταν όμως χρήματα”, ανέφερε).

tzilas002

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, μίλησε για το ύψος των χρεών που θα παραλάβει η νέα αρχή, έθεσε εαυτόν στη διάθεση του αντικαταστάτη του για να συνεργαστούν αν εκείνος το ζητήσει. Απαντώντας σε ερώτηση για την ποιότητα του νερού επανέλαβε ότι “οι δημότες να μην αγοράζουν νερό” γιατί γίνονται συνεχώς αναλύσεις (διευκρίνισε πως το νερό της ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας προέρχεται από πηγές του Τριπόταμου και από τοπικές γεωτρήσεις).

.

Ερωτήθηκε για τον πρώην πρόεδρο της επιχείρησης και νυν δημοτικό σύμβουλο Κ. Ναλμπάντη και όσα ακούστηκαν ή ακούγονται ακόμη και σήμερα για τη σχέση του με την επιχείρηση.

Η ερώτηση ήταν αρκετά σαφής: “βρήκατε τίποτε το μεμπτό;”.

Το ίδιο σαφής ήταν και η απάντηση του: “δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε κάτι ποινικό. Υπήρχε θέμα όμως με τη διαχείριση. Έχει πολιτικές ευθύνες”, είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση σε “επιχειρηματικό” επίπεδο και πουθενά αλλού (λέγοντας χαρακτηριστικά πως τώρα η επιχείρηση είναι καθαρή, αναφερόμενος ξεκάθαρα στο διαχειριστικό κομμάτι – καθημερινότητα μιας επιχείρησης – και πουθενά αλλού). Εξέφρασε και το παράπονό του, “έχω παράπονο από τον Κώστα”, είπε κλείνοντας το κομμάτι αυτό.

 .

Ερωτηθείς για τη μη συμμετοχή του στις εκλογές και όσα ακούστηκαν ακόμη και από ανθρώπους της νυν διοίκησης του Δήμου απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος λόγω ηλικίας, πως ήταν και είναι με τον Φ. Δημητριάδη, πως δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος καταλήγοντας με τη φράση “πάντως ήμουν κοντά”. “Λυπήθηκα που δεν βγήκε”, κατέληξε.