Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μ. Ιγνατίου: Η Αραβική Άνοιξη έγινε …χειμώνας στη Λιβύη

mignatiou2Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 .

Η Λιβύη «πνίγεται» τις τελευταίες ημέρες στο αίμα, από έναν εμφύλιο που ξεκίνησε λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος με τη δύναμη των όπλων και την κατάργηση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας κυβερνούσε δια πυρός και σιδήρου.

Οι ανατροπείς και δολοφόνοι του ήταν πρώην στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι αφού έπεσαν σε δυσμένεια και ένιωσαν ότι απειλούνταν η ζωή τους, συνεργάστηκαν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια με τη Γαλλία, την Αμερική και άλλες χώρες, για να ανατρέψουν το τυραννικό καθεστώς το οποίο υπηρέτησαν πιστά και από το οποίο βεβαίως αποκόμισαν μεγάλα οφέλη. Τότε, ο Ταγίπ Ερντο­γάν υπερηφανευόταν ότι η χώρα του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πτώση του Καντάφι, με τον οποίο – τις ημέρες της παντοδυναμίας του – συνεργαζόταν ομαλά έχοντας και προσωπικό όφελος.

 .

Η διαβεβαίωση των πρώην συνεργατών του Καντάφι στις δυτικές δυνάμεις ήταν ότι θα κυβερνούσαν δημοκρατικά και αξιοκρατικά, κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ. Τους μέθυσε η νίκη επί του Καντάφι, και -ως γνώστες των μεθόδων του- κυβέρνησαν αυταρχικά δολοφονώντας τους αντιπάλους τους.

 .

Η Λιβύη αποδεικνύεται το μεγαλύτερο θύμα της Αραβικής Ανοιξης, για το οποίο κόμπαζαν οι Δυτικοί και ο Ερντογάν, ο οποίος έραψε για τον εαυτό του κοστούμι «αυτοκράτορα» και παγκόσμιου ηγέτη των μουσουλμάνων. Η «άνοιξη» μετατράπηκε σε βαρύ «χειμώνα», αλλά και κόλαση για τον λαό, που τα τελευταία 50 χρόνια δεν γνώρισε το αγαθό της δημοκρατίας. Η εξολόθρευση του Καντάφι βόλευε πολλούς προέδρους και πρωθυπουργούς της Δύσης, οι οποίοι έλαβαν πακτωλό πετροδολαρίων από τον τότε ηγέτη της Λιβύης. Πριν δολοφονηθεί με βάναυσο τρόπο -όπως ακριβώς βασάνιζε και σκότωνε τους αντιπάλους του- άρχισε τις προειδοποιήσεις, κυρίως προς τους ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας. Είχε κυκλοφορήσει τότε ότι δωροδόκησε κόμματα στις δύο αυτές χώρες – και όχι μόνο.

.

Η αιματοχυσία στη Λιβύη καταγράφεται στα πολλά αρνητικά του προέδρου Ομπάμα σε ό,τι αφορά την εξωτερική του πολιτική. Εχασε έναν από τους καλύτερους πρέσβεις της Αμερι­κής, ο οποίος προπηλακίστηκε μετά θάνατον από αυτούς που υποστήριξε η Ουάσιγκτον όταν τάχθηκε στο αντι-Καντάφι μέτωπο. Και θα παραδώσει στον επόμενο πρόεδρο μία Λιβύη, που φαίνεται ότι θα αναδειχθεί στο δεύτερο προπύργιο της Αλ Κάιντα, μετά τη Συρία…kantgap

.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τον Καντάφι είχε επισκεφθεί ως πρωθυπουργός και ο Γιώργος Παπανδρέου. Του απέμειναν ΜΟΝΟ οι φωτογραφίες με τα φιλιά του Λίβυου ηγέτη;

.

δημοσιεύτηκε στο mignatiou.com