Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Με φεγγαράδα και αστέρια σήμερα το βράδυ…

padreefiglioΜια και αναφερθήκαμε στις εκδηλώσεις που γίνονται σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σήμερα Κυριακή 10 Αυγούστου, να αναφέρουμε και κάτι για τα 2 φαινόμενα που σήμερα θα είναι ορατά και θα δημιουργήσουν υπερθέαμα στον βραδινό ουρανό.

Όσοι είστε τυχεροί και εκτός πόλεων, ρίξτε μια ματιά στον βραδινό ουρανό. Και δείτε:

Πρώτα-πρώτα, το φεγγάρι. Λόγω της εγγύτητάς της στον πλανήτη μας, η Σελήνη θα είναι κατά 14% περίπου μεγαλύτερη. Θα βρίσκεται μόλις σε απόσταση 356.896 χιλιομέτρων μακριά μας. Επίσης θα είναι και 30% πιο φωτεινή σε σχέση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του χρόνου.

Η επόμενη φορά που η Σελήνη θα βρίσκεται τόσο κοντά στη Γη θα είναι με την πανσέληνο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ ακόμη πιο κοντά θα μας πλησιάσει στις 14 Νοεμβρίου 2016 (356,509 χιλιόμετρα). Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένουμε μέχρι τις 25 Νοεμβρίου του 2034 για να ξαναδούμε το φεγγάρι τόσο κοντά στη Γη.

.

Επίσης βρισκόμαστε 2 ημέρες πριν την κορύφωση του φαινομένου των Περσείδων, το οποίο σχετίζεται με τον κομήτη Swift-Tuttle. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η Γη περνά από ένα σύννεφο της τροχιάς του Κομήτη που αποτελείται από πάγο και σκόνη. Αυτά τα σωματίδια «καίγονται» στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων. Επειδή τα υπολείμματα του κομήτη εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα περίπου 59 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, παίρνουν φωτιά μόλις φτάσουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε ύψος 100 χιλιομέτρων, αφήνοντας πίσω τους μια φλεγόμενη ουρά μήκους δύο έως τριών μέτρων. Το φαινόμενο των Περσείδων άρχισε στις 17 Ιουλίου 2014 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2014. Ωστόσο, η καλύτερη ημέρα παρακολούθησης θεωρείται η Τρίτη 12 Αυγούστου καθώς θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων αστέρων. Οι Περσείδες θα πέφτουν στη Γη με συχνότητα 100 την ώρα!!