Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κινητοποίηση – Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την Ειδική Εκπαίδευση και Αγωγή στις 2 Σπετεμβρίου 2014

eseameaΕπιστολή με αποδέκτη τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η οποία ως θέμα της έχει (εν όψει μάλιστα και της έναρξης του νέου σχολικού έτους) τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση τα άτομα με ειδικές ανάγκες .

Την επιστολή, που μας την κοινοποίησαν από “Τα Παιδιά της Άνοιξης”, αναφέρει τα ακόλουθα:

Προς: κ. Αν. Λοβέρδο,

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ: Κινητοποίηση – Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την Ειδική Εκπαίδευση και Αγωγή

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί

Πάρτε αποφάσεις τώρα

Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας

Τα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών με αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτα

Κύριε Υπουργέ,

Η Ε.Σ.ΑμεΑ από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων σας στην κρίσιμη θέση του Υπουργού Παιδείας απευθύνθηκε σε εσάς ζητώντας συγκεκριμένες δράσεις, έτσι ώστε οι μαθητές με αναπηρία να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα προβλήματα και τα εμπόδια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και όχι μόνο.

Ουδεμία όμως απάντηση είχαμε από μέρους σας για την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων και κρίσιμων προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία. Αντιθέτως και όπως όλα δείχνουν, αντί να συρρικνώνονται τα προβλήματα, θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία, οι οποίοι θα φοιτήσουν σε σχολεία άδεια από εκπαιδευτικό προσωπικό.

Και ενώ απαιτούνταν από μέρους σας δράσεις για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, η κατάργηση του Πίνακα Α΄ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία σε συνδυασμό με την αθέτηση συμφωνίας που είχαμε με τον προκάτοχό σας αλλά και με τον παρόντα Υφυπουργό κ. Αλ. Δερμεντζόπουλο για την άμεση ψήφιση διάταξης για την κατά προτεραιότητα ένταξη των εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση σε ποσοστό 10%, οδηγεί σε οικονομική απόγνωση τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Κύριε Υπουργέ,

Δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2014-2015 προμηνύεται ότι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία θα ζήσουν ξανά τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλεί, την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους, τον εκπαιδευτικό κόσμο, τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, το βοηθητικό προσωπικό, κάθε πολίτη ευαισθητοποιημένο απέναντι στα θέματα αναπηρίας, έξω από το Υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας την άμεση και ταχύτατη ικανοποίηση των παρακάτω κρίσιμων αιτημάτων:

  • Άμεση επανεξέταση της άκριτης κατάργησης του Πίνακα Α΄, χωρίς να διασφαλίζεται η προστασία της πρόσληψης των εκπαιδευτικών με αναπηρία στις ΣΜΕΑΕ. Εάν αυτό εξεταστεί σε συνδυασμό με ρατσιστικές ρυθμίσεις της εγκυκλίου 131370/41 για τις προσλήψεις αναπληρωτών ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση, τότε η κατάργηση του Πίνακα Α΄ αποκτά χαρακτηριστικά τιμωρίας. Απαιτείται η διασφάλιση της πρόσληψης κατά προτεραιότητα ανά κλάδο και ειδικότητα των εκπαιδευτικών με αναπηρία στις ΣΜΕΑΕ, σε συγκεκριμένο ποσοστό.
  • Να καταργηθεί η προαναφερθείσα εγκύκλιος με την οποία ζητούνται ιατρικές γνωματεύσεις παθολόγου και ψυχιάτρου μόνο από τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία για την πρόσληψή τους ως αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση. Με την ίδια εγκύκλιο αποκλείονται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία από την πρόσληψή τους στα ΚΕΔΔΥ και στην παράλληλη στήριξη με τρόπο άκριτο και ενάντια σε κάθε έννοια δικαίου. Είναι εμφανές ότι η ανωτέρω εγκύκλιος συνιστά άνιση και διακριτική μεταχείριση για τα άτομα με αναπηρία.
  • Να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί άμεσα και για το σχολικό έτος 2014-2015, η διάταξη που ανοίγει το δρόμο για την κατά προτεραιότητα πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία στα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης σε ποσοστό 10%. Η ψήφιση της διάταξης αναμένονταν στις αρχές Αυγούστου του παρόντος έτους. Όμως αυτή τη στιγμή αναζητείται στα συρτάρια των υπηρεσιών του Υπουργείου! Οι φήμες που κυκλοφορούν για τη μείωση του ποσοστού πρόσληψης από 10%, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί, σε 5% και φήμες που αναφέρουν ότι αυτή η διάταξη δεν θα ισχύσει την παρούσα χρονιά, επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας για τον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία από την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Να αρθεί η διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία που ίσχυσε με το ν. 4172/2013, θέτοντας εκτός εργασίας εκπαιδευτικούς με αναπηρία που υπηρετούν στην εκπαίδευση χρόνια, και δημιουργώντας δυσαναπλήρωτα κενά στις δομές της ειδικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ). Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος είναι αδιανόητη, ειδικά όταν οι υπάλληλοι δημοσίου λοιπών Υπουργείων, ΝΠΔΔ κ.λπ., που είναι οι ίδιοι άτομα με αναπηρία ή έχουν ένα μέλος με αναπηρία στην οικογένειά τους έχουν εξαιρεθεί από τα μέτρο της διαθεσιμότητας. Το όλο θέμα δημιουργεί άνιση και διακριτική μεταχείριση μεταξύ των ατόμων με αναπηρία.
  • Να γίνει επιτέλους ο διαγωνισμός ειδικής αγωγής από το ΑΣΕΠ, όπως προβλέπεται με το ν. 3848/2010. Η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να στηρίζεται σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους για ευνόητους λόγους.
  • Να στελεχωθούν άμεσα τα ΚΕΔΥΥ της χώρας με εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες και σημαντικές θεσμικές αρμοδιότητες τους και να εφαρμοστεί ο νέος σημαντικός θεσμός των ΕΔΕΑΥ.
  • Το νέο νομοσχέδιο για την ειδική εκπαίδευση, το οποίο αναμένονταν να έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία και της επαγγελματικής αποκατάστασης των εκπαιδευτικών με αναπηρία, και όχι ως προκρούστεια κλίνη της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτό, απαιτείται να αρθούν διατάξεις αποκλεισμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία από τα ΚΕΔΔΥ και την παράλληλη στήριξη. Με το νέο νομοσχέδιο απαιτείται η αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία για να μην παραμείνουν οι παρίες της εκπαίδευσης και μετέπειτα της ίδιας της ζωής. Η μη προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή και η σιγή που παρατηρείται για το εν λόγω θέμα δείχνει την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται η ειδική εκπαίδευση.
  • Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους. Το θέμα αυτό που ταλαιπωρεί διαχρονικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των οικογενειών τους.
  • Να διασφαλιστούν οι πιστώσεις για την ειδική εκπαίδευση από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η αναζήτηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για τις προσλήψεις αναπληρωτών – ωρομίσθιων ή για την παράλληλη στήριξη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ποιοτική παροχή εκπαίδευσης σε κανένα πολίτη της χώρας.
  • Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τους ¨αιώνιους φοιτητές¨ οι οποίοι αποδεδειγμένα για λόγους αναπηρίας και χρόνιας πάθησης έχουν καθυστερήσει την αποφοίτησή τους από το τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ στο οποίο φοιτούν, και να εξαιρεθούν φοιτητές με αναπηρία και χρόνια πάθηση από τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4009/2011, υπό την προϋπόθεση ότι η αδυναμία παρακολούθησης των μαθημάτων τους και συμμετοχής τους στις φοιτητικές εξετάσεις των προηγούμενων περιόδων οφείλεται σε λόγους αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης τους.
  • Να ισχύσει ένα δίκαιο σύστημα μετεγγραφών, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις αντικειμενικές ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία και εκείνων των φοιτητών που στην οικογένειά τους υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος με αναπηρία. Δυστυχώς, και όπως έχει αναγνωριστεί από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ειδικά οι φοιτητές που έχουν αδελφό με βαριά αναπηρία δεν έχουν έως και σήμερα ενταχθεί στο σύστημα μετεγγραφών. Επίσης διαχρονικά το σύστημα μετεγγραφών διέπεται από ρυθμίσεις που χρησιμοποιούν αδόκιμη και αναχρονιστική ορολογία για την αναπηρία και αποκλείουν σημαντικές κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης (μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικοί, αιμορροφιλικοί και πολλές άλλες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης).
  • Να τροποποιηθεί επιτέλους το Π.Δ. 50/1996 με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια των μεταθέσεων ειδικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών –γονέων ατόμων με αναπηρία. Η αναγκαιότητα τροποποίησής του Π.Δ. έχει αναγνωριστεί από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας χωρίς αποτέλεσμα.

Κύριε Υπουργέ,

Το αναπηρικό κίνημα και ο χώρος της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία έχει χορτάσει από υποσχέσεις που συνήθως αποδεικνύονται κούφιες.

Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά που ορίζει η εθνική νομοθεσία και η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όπως κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του ν. 4074/2012 για να εφαρμοστεί και μην μείνει, ως είθισται, κενή περιεχομένου.

Είναι θέματα που αφορούν την παρούσα και μελλοντική ζωή παιδιών και νέων ανθρώπων, αφού η μόρφωση και η εκπαίδευση ανοίγει το δρόμο στην μετέπειτα ζωή. Είναι θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική, κοινωνική και οικονομική ζωή των ατόμων με αναπηρία ως μαθητών ως γονιών και ως εκπαιδευτικών.

Γι’ αυτούς του λόγους το αναπηρικό κίνημα θα είναι έξω από το Υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 αναμένοντας άμεση συνάντηση μαζί σας και συγκεκριμένες απαντήσεις που δεν θα μείνουν κούφιες υποσχέσεις.

Τα σχολεία ανοίγουν σε δύο εβδομάδες και απαιτούμε να ανοίξουν όλα τα σχολεία την ίδια ημέρα και ώρα για όλους τους μαθητές με ή χωρίς αναπηρία.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Πίνακας Αποδεκτών:

– Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαρά

– Γραφείο Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλου

– Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

– κ. Αλ. Δερμεντζόπουλο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

– κ. Κ. Κουκοδήμο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

– κ. Κυριαζή Θανάση, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας

– κ. Κ. Λολίτσα, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής

– ΟΛΜΕ

– ΔΟΕ

– Π.Ε.Σ.Ε.Α

– ΠΟΣΕΕΠΕΑ

– ΣΑΤΕΑ

– Φορείς – Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.