Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Η χθεσινή (τελευταία) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας (video)

P8221211 1Δυο συνεδριάσεις που είχαν από όλα ήταν οι χθεσινές. Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναφερόμαστε, στην έκτακτη που ξεκίνησε στις 19:30 και στην τακτική (που ακολούθησε), που ήταν και η τελευταία της δημοτικής περιόδου που κλείνει στις 31 Αυγούστου.

Και όταν λέμε “όλα”, εννοούμε “όλα”: συναισθηματική φόρτιση, εντάσεις, ενδιαφέρουσα θεματολογία, φωνές αλλά και στιγμές που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Μην ξεχνάμε, πέραν όλων των άλλων, τον ανθρώπινο παράγοντα. Επίσης, μην ξεχνάμε πως πολλοί από αυτούς που χθες βρίσκονταν στα έδρανα δεν θα συμμετάσχουν – είτε επειδή δεν εξελέγησαν είτε επειδή αποφάσισαν να μην εκτεθούν στις τελευταίες εκλογές – στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρώτη συνεδρίαση, η έκτακτη, είχε ως θέμα της την Έγκριση ή μη ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2013 καθώς και την έγκριση ή μη του απολογισμού οικονομικού έτους 2013 του Δήμου Αλεξάνδρειας. Τα παραπάνω εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία (φυσικά, δεν αναμένονταν και κάτι διαφορετικό), αφού ακούστηκε και η θέση και παρασχέθηκαν διευκρινήσεις από τον ορκωτό λογιστή κ. Αγγέλη, ο οποίος απάντησε και σε ερωτήσεις συμβούλων.

.

Ενδιαφέρον είχε και η αρχή της συνεδρίασης, όταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Όλγα Μοσχοπούλου έλαβε το λόγο και εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά ευχαρίστησε άπαντες (συμβούλους, γραμματεία Δ.Σ. και υπαλλήλους του Δήμου) για τη συνεργασία που είχαν τα χρόνια που αυτή ήταν στο Προεδρείο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ομιλίες του Δημάρχου αλλά και του Χρήστου Αλευρά, οι οποίοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όλους για τη συνεργασία και τις ευχές τους ώστε η νέα Διοίκηση που ορκίζεται αύριο 24 Αυγούστου και αναλαμβάνει την 1η Σεπτεμβρίου να τα καταφέρει, εν μέσω μιας κατάστασης που κάθε άλλο παρά καλή είναι για τους ΟΤΑ.P8221224 1

.

Ένταση κατά την πρώτη συνεδρίαση είχαμε στη λήξη της. Κάποιος κύριος (φωτογραφία) σηκώθηκε, ζήτησε το λόγο που δεν του δόθηκε και καταφέρονταν κατά του Δημάρχου Φ. Δημητριάδη και του αντιδημάρχου Κ. Βενιόπουλου (και προς το τέλος καταφέρθηκε κατά του συνόλου της ομάδας της πλειοψηφίας). “Πυρ και μανία” ήταν, περισσότερα δεν μάθαμε χθες, θα μάθουμε σήμερα.

 .

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση, την τακτική, συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα. Έγινε μια αλλαγή στη σειρά συζήτησης των θεμάτων και συζητήθηκαν αρχικά, με τη βοήθεια υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση, η υποβολή έκθεσης εσόδων – εξόδων α΄ και β’ τριμήνου 2014 για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού έτους 2014 καθώς και 2 αναμορφώσεις του προϋπολογισμού του 2014, με ερωτήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ώστε να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε συγκεκριμένα σημεία.

.

P8221246 1Το μεγάλο όμως ενδιαφέρον, πέραν των παραπάνω, ήταν στο θέμα που είχε να κάνει με τις ακυρώσεις των αποφάσεων του 2011 και του 2012 (!) του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα ζητούνταν από το Δημοτικό Συμβούλιο η εκ νέου έγκριση του απολογισμού των οικονομικών ετών 2011 και 2012. Οι αποφάσεις αυτές τέθηκαν στο Δ.Σ. προς ακύρωση επειδή, σύμφωνα με το εισηγητικό, υπάρχουν στοιχεία που εκ παραδρομής δεν είχαν ληφθεί υπόψιν όταν εγκρίθηκαν.

.

Ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα; Στην ουσία ένα και μοναδικό: τι γίνεται με τα χρήματα που “τάχθηκαν” για τις εκδρομές των μαθητών (τις πενθήμερες, τις εξαήμερες κλπ, αυτές που συνήθως κάνουν τα σχολεία όταν μια τάξη βρίσκεται στο τελευταίο έτος φοίτησής της). Γιατί τα προηγούμενα χρόνια, από μικροφώνου, κάποια χρήματα δόθηκαν σε σχολεία, πλην όμως αυτά δεν εγκρίνονται και τόσο εύκολα, αφού δεν αποτελούν δαπάνες συγκεκριμένου τύπου και έτσι καλούνται τώρα διευθυντές σχολείων να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά που προέκυψε – και που φτάνει σε κάποια περίπτωση, όπως αυτή του Πλατέος, ακόμη και τα 3000 ευρώ – γιατί αυτά δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τον ίδιο τον Δήμο, παρά τα (από μικροφώνου κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων) υποσχεθέντα. Δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση του συμβούλου Τ. Τασιόπουλου για το θέμα και θα καταλάβετε, γιατί εξιστορεί με λεπτομέρειες το συνέβη. Το θέμα τελικά δεν πέρασε από το ΔΣ και υιοθετήθηκε η πρόταση Τασιόπουλου.

.

P8221232 1Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν και αυτό με το Κολυμβητήριο και το εσπευσμένο φέτος κλείσιμό του. Γιατί το Κολυμβητήριο έκλεισε ώστε να ξεκινήσουν έργα για την κάλυψή του, για να γίνει κλειστό και να τοποθετηθούν εγκαταστάσεις που θα ζεσταίνουν το νερό και τον χειμώνα. Έργα όμως ακόμη δεν ξεκίνησαν. Το συγκεκριμένο έργο συνδέεται με δυο ακόμη, με αυτό της ανάπλασης πλατείας των Αμπελοτοπίων στην Αλεξάνδρεια, και με την κατασκευή περιαστικού ποδηλατόδρομου, πάλι στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Τι συνέβη όμως και τα έργα είναι στην ουσία παγωμένα, πριν καν ξεκινήσουν να γίνονται; Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, αυτά τα έργα είχαν ενταχθεί σε ένα σύνολο έργων ανά την Ελλάδα, ύψους περίπου 280 εκατ. ευρώ μέσω της ΕΕΤΑΑ. Το ποσό αυτό όμως μειώθηκε με απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ανάπτυξης και έτσι πάγωσαν τα πάντα, όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μεταξύ αυτών και τα τρία που αφορούσαν το Δήμο Αλεξάνδρειας. Για το “πακέτο” αυτό δεν υπάρχει κανένα νέο, λόγω και του καλοκαιριού. Αναμένεται όμως να γίνουν κινήσεις ενώ δεν αποκλείεται να μεταβούν μαζί στην Αθήνα από βδομάδα ο Φ. Δημητριάδης και ο Παναγιώτης Γκυρίνης (που αναλαμβάνει από 1η Σεπτεμβρίου), ώστε να γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν και τα τρία ή έστω κάποιο από αυτά.

.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έντονη ήταν η παρουσία νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων. Πέραν του εκλεγέντα δημάρχου Παναγιώτη Γκυρίνη στην αίθουσα είδαμε πως βρέθηκαν οι Ν. Μπρουσκέλης, Αθ. Παντόπουλος, Ν. Αλεξόπουλος, Στ. Δελιόπουλος, Ρ. Μπασδεκόπουλος.

P8221216 1-tile

.

.

Δείτε στη συνέχεια και 2 αποσπάσματα από τη χθεσινή (22 Αυγούστου 2014) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας:


.