Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δεν υπάρχουν “φίλοι” ή “εχθροί”. Υπάρχουν μόνον συμφέροντα.

testainsabbia2Μεγαλώνει πλέον η συζήτηση για το θέμα που τη στιγμή αυτή καίει την Ημαθία, δηλαδή για τις νταλίκες με τα ροδάκινα που επιστρέφουν (ή που ποτέ δεν ξεκίνησαν να πάνε) από Ρωσία.

Με το θέμα ασχολήθηκε μέχρι και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική της εμφάνιση. “Μία υπεύθυνη πολιτεία δεν καθορίζει την εξωτερική πολιτική με βάση κάποια φορτία ροδάκινου” ανέφερε ορθώς η Σ. Βούλτεψη, όμως αυτό δεν απαλλάσσει κανέναν από τη μυωπική στάση που κρατάμε εδώ και καιρό σε σχέση με τους “φίλους” ή τους “συμμάχους” μας.

 .

Είναι εμφανές ότι η ΕΕ δεν είναι αυτή που ήταν (ή που θα θέλαμε να είναι). Είναι εμφανές επίσης ότι οι εταίροι μας λειτουργούν πρώτα με βάση το δικό τους συμφέρον και στη συνέχεια με βάση το κοινό συμφέρον, αυτό του συνόλου των κρατών – δεν είναι λίγες οι φορές που μαθαίναμε μετά από καιρό πως π.χ. μια χώρα-μέλος συνομιλούσε σε διακρατικό επίπεδο με μια τρίτη χώρα και στη συνέχεια ή νωρίτερα είχε άλλες απόψεις και έκλεινε διαφορετικές συμφωνίες κάτω από τα τραπέζια.

.

Αν κάποιοι θέτουν μυωπικά μόνο το θέμα “ροδάκινο” ή “μήλο” ή “αχλάδι” κλπ κλπ, αυτό είναι πρόβλημά τους (με το οποίο θα πρέπει σίγουρα να ασχοληθεί η επιστήμη). Επίσης, μπορεί να φταίνε πολλά, πέραν της σημερινής κατάστασης.

.

Πάντως, σήμερα είναι το ροδάκινο, αύριο θα είναι το ακτινίδιο, στη συνέχεια κάποιο τυποποιημένο αγροτικό προϊόν, αργότερα μια σειρά βιομηχανικών προϊόντων ή υπηρεσιών κ.ο.κ.

.

Η χώρα πρέπει να ξαναδεί από την αρχή τον γενικότερο προσανατολισμό της, γιατί στη σύγχρονη οικονομία δεν υπάρχουν “φίλοι” ή “εχθροί”. Υπάρχουν μόνον συμφέροντα. Και ίσως είναι καιρός – λαμβάνοντας υπόψη και τη συμπεριφορά και τις θέσεις όσων υποτίθεται πως είναι “φίλοι” μας, ευκαιρίας δοθείσης και της “κρίσης” που μας φόρτωσαν, να δούμε ξανά ποιο τελικά είναι το συμφέρον μας…