Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αργεντινή: αλλάζει ομόλογα, το δίκαιο που τα διέπει και βάζει λεφτά σε δική της τράπεζα για όποιον θέλει να πληρωθεί

arg2014Με μια σειρά από μονομερείς κινήσεις η Αργεντινή προχωρά σε έναν μοναχικό και δύσκολο δρόμο. Αυτόν της διευθέτησης του χρέους της με ταυτόχρονη παράκαμψη των αποφάσεων των αμερικανικών δικαστηρίων.

Οι κινήσεις αυτές όμως στην ουσία τους κάθε άλλο παρά τέτοιες είναι – γιατί γίνονται σε συνεργασία είτε με το εσωτερικό είτε με τη σιωπηρή συναίνεση τραπεζών του εξωτερικού, αφού όλοι θέλουν να πάρουν έστω ένα μέρος των χρημάτων τους.

Τελευταία κίνηση η απόφαση για κατάθεση στην αργεντίνικη Βουλή ενός σχέδιο νόμου με το οποίο προσφέρεται στους κατόχους των σχετικών ομολόγων σε ξένο δίκαιο η εθελούσια ανταλλαγή τους με ίσης αξίας τίτλους που θα διέπονται από εθνική (αργεντίνικη) νομοθεσία. Συγχρόνως, με τον ίδιο νόμο αλλάζει ο διαχειριστής, από την αμερικανική Bank of New York Mellon στην κρατική Banco de la Nacion στο Μπουένος Αϊρες.

Εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί από το Κογκρέσο, η κυβέρνηση θα καταθέσει σε αυτή την τράπεζα τα κεφάλαια για τις πληρωμές των νέων ομολόγων, αλλά και για τα hedge funds που δεν δέχτηκαν το κούρεμα του χρέους, με βάση όμως τους όρους της αναδιάρθρωσης του 2010.