Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δήλωση Βεσυρόπουλου για το εμπάργκο της Ρωσίας σε προϊόντα της ΕΕ

russeucustomO Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος έγκαιρα είχε ζητήσει, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο πρόβλημα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για ένα χρόνο, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, επιβάλλει άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης σημαίνει ελαχιστοποίηση των συνεπειών για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να κινδυνολογήσω, όλοι όμως αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες από τη διακοπή ή των περιορισμό των εξαγωγών ροδάκινου προς τη Ρωσία. Συνέπειες για την Ημαθία αλλά και για τη Μακεδονία.

Πρότεινα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναδείξει το ζήτημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα και κάτω από τα νέα δεδομένα, με την απόφαση του κ. Πούτιν, είναι επιβεβλημένη η σύγκλιση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Σε δεύτερο χρόνο, πρέπει να δεσμευθούν πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που θα διατεθούν ως αποζημιώσεις στους παραγωγούς».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής που είχε αποστείλει ο κ. Βεσυρόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη, έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ

Η κρίση στην Ουκρανία έχει ως παράπλευρη απώλεια και συνέπεια, μία κρίση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν υπάρξει εκτόνωση ή κλιμάκωση.

Είναι υπαρκτός όμως ο κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές και κυρίως στις εξαγωγές φρούτων, κάτι που θα επηρεάσει ιδιαίτερα τους παραγωγούς σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% των εξαγωγών μας σε ροδάκινα και νεκταρίνια απευθύνεται στη Ρωσική αγορά. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Η χώρα μας θα πρέπει να έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία.

Είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρξει Ελληνική πρωτοβουλία για να τεθεί το θέμα στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας της Ε.Ε και να υπάρξει δέσμευση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που θα διατεθούν για ενδεχόμενες αποζημιώσεις.

Είμαι βέβαιος ότι έχετε πλήρη και απόλυτη γνώση όλων των δεδομένων. Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τις αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων όπως το ροδάκινο, τα νεκταρίνια κ.α. στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στις εξαγωγές μας προς τη Ρωσία.

Ευελπιστώ ότι θα κινηθείτε με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα και αναμένω ενημέρωση για τις ενέργειες σας.