Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τα κοράκια στέλνουν την Αργεντινή ξανά στη χρεοκοπία

arg2014Το έντονο φλερτ με τη χρεοκοπία κατέληξε τελικά σε …γάμο για την Αργεντινή, η οποία για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια βλέπει τα ραδίκια ανάποδα. Σε μια χρεοκοπία όμως που αυτή τη φορά βρωμάει από μακριά.

Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν αρκετά, και ενώ η Ένωση ιδιωτικών Τραπεζών της Αργεντινής (Adeba) είχε καταθέσει μια πρόταση που φαίνεται απολύτως λογική – προσφέρθηκε να αγοράσει τα ομόλογα που κατέχουν τα hedge funds NML και Αurelius και στη συνέχεια να προχωρήσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Κίρχνερ προκειμένου να αποζημιωθεί από αυτήν αργότερα, τελικά η πρότασή της Ένωσης δεν έγινε αποδεχτή και έτσι η χρεοκοπία είναι πλέον γεγονός, ειδικά δε μετά από την αστραπιαία κίνηση του γνωστού Οίκου να υποβαθμίσει την Αργεντινή και να την κατατάξει σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”.

.

Τι ακριβώς όμως έγινε στην Αργεντινή και τα κοράκια τη στέλνουν στη χρεοκοπία;; Για δείτε, με απλά λόγια:

Οι Αργεντίνοι είχαν κάποια ομόλογα, όπως ας πούμε τα δικά μας. Τα ομόλογα αυτά κατέληξαν, όπως είναι αναμενόμενο, και στα χέρια κάποιων κερδοσκοπικών hedge funds, πέραν των σοβαρών επενδυτών.

Όταν ήρθε η ώρα του κουρέματος των ομολόγων της Αργεντινής για να αναδιαρθρωθεί το χρέος της, οι περισσότεροι κάτοχοι ομολόγων (συγκεκριμένα το 92%) δέχθηκαν το κούρεμα και έτσι το θέμα για αυτούς τελείωσε εκεί. Υπήρξαν όμως κάποιοι κάτοχοι (συγκεκριμένα τα αμερικανικά κερδοσκοπικά hedge funds NML και Αurelius) που όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής – και ενώ δεν είχαν δεχθεί οποιοδήποτε κούρεμα – ζήτησαν από την Αργεντινή το σύνολο των απαιτήσεών τους, περίπου 1,5 δις δολάρια συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Όχι δηλαδή αυτό που θα έπαιρναν αν συμμετείχαν στο κούρεμα αλλά το σύνολο, το 100% της αρχικής αξίας των ομολόγων που κατείχαν.

Η Αργεντινή είπε πως θα πλήρωνε στα NML και Αurelius (και τα χρήματα τα έστειλε) μόνο το ύψος της αξίας των ομολόγων της, οσάν αυτά να ήταν κουρεμένα, γιατί αλλιώς θα άνοιγε κακές παρτίδες με το υπόλοιπο 92% των κατόχων που δέχθηκαν το κούρεμα. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

.

Τα αμερικανικά κερδοσκοπικά hedge funds NML και Αurelius προσέφυγαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη για να πάρουν το 100% της αξίας των αργεντίνικων ομολόγων, η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι έχουν δίκιο και σταμάτησε την πληρωμή, οι Αργεντίνοι επέμεναν να πληρώσουν στην αξία μετά από το κούρεμα (γιατί υπάρχει και μια ρήτρα, που αναφέραμε παραπάνω, η οποία τους δεσμεύει έναντι των άλλων πιστωτών της χώρας τους που διακρατούν το 92% των ομολόγων της και έχουν δεχτεί κούρεμα 70%), στη συνέχεια ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις που δεν κατέληξαν πουθενά, ήρθε η πρόταση της Ένωσης ιδιωτικών Τραπεζών της Αργεντινής που δεν έγινε αποδεκτή και έτσι καταλήξαμε στη σημερινή κατάσταση.