Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ο χάρτης της φτώχειας στην Περιφ. Κεντρ. Μακεδονίας – στην Ημαθία η φτωχότερη περιοχή

spizzoliΣτο πλαίσιο της προσπάθειας προσδιορισμού των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια αλλά και των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο από διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό έγινε μια μελέτη – σύγκριση δεδομένων (με τα οποία έχουν σχέση μια σειρά από φορείς και υπηρεσίες όπως η ΕΛΣΤΑΤ, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και των υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών) ώστε να εξαχθούν σχετικά συμπεράσματα. Με βάση τα παραπάνω καταρτίστηκε ο λεγόμενος “χάρτης της φτώχειας” στην Κεντρική Μακεδονία, για δυο χρονιές, για το 2009 και το 2012.

.

Η πιο φτωχή περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2012 ήταν στην Ημαθία, πρόκειται για την περιοχή της Ειρηνούπολης. Αντίθετα, το 2009 η πιο φτωχή περιοχή της Περιφέρειας ήταν η περιοχή του Ασκού Θεσσαλονίκης.

.

Στην Ημαθία …… οι περιοχές στις οποίες ο πληθυσμός έχει μέσο εισόδημα που είναι κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος το 2009 ήταν η Ειρηνούπολη, η Μελίκη και ο Κοπανός ενώ το 2012 προστίθενται επίσης το Μακροχώρι και η περιοχή του Πλατέος.

.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το 2012 δεν υπάρχει Περιφερειακή Ενότητα που δεν έχει έστω και μια περιοχή κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ σταθερά (και το 2009 και το 2012) ως οι περιοχές με τα υψηλότερα εισοδήματα εμφανίζονται η Πυλαία και το Πανόραμα Θεσσαλονίκης καθώς και ορισμένες υποενότητες εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας της Μακεδονίας.