Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Χωρίς κατηγορία

Έχουμε νέο πρόεδρο στην ΕΕ…

giounkerproedroseeΌντας ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σιγά μην και δεν τα έβρισκαν τα κόμματα της Ευρωβουλής – μην τρώτε το παραμύθι, στην ουσία η ΕΕ είναι ένα τεράστιο παζάρι που δίνεις κάτι για να λάβεις κάτι άλλο), τελικά ο Γιούνκερ εξελέγη.

.

Εντάξει, κατά τη διαδικασία υπήρξαν και κάποιες απώλειες (ας πούμε ο συνασπισμός των πολιτικών ομάδων που τον στήριξε “μετράει” 480 ευρωβουλευτές και ο Γιούνκερ πήρε 422 ψήφους – άρα κάπου “ξέφυγαν” κοντά στα 60 άτομα), το σημαντικό πάντως είναι πως έχουμε πρόεδρο!!

.

Τι θα κάνει;; Τυπικά άγνωστο, στην ουσία γνωστό. Δεν θα αλλάξει και τίποτε. Η ΕΕ ήταν και θα εξακολουθήσει να παραμένει μια τεράστια γραφειοκρατική μηχανή, που δεν έχει σχέση με τις ανάγκες των εκατομμυρίων των κατοίκων της και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την ΕΕ που κάποτε ονειρεύτηκαν να φτιάξουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ.

Ο Γιούνκερ είπε τα γνωστά… για την ανεργία, για την κρίση, μίλησε για επενδύσεις, για τις χώρες που βρίσκονται υπό δημοσιονομικό έλεγχο (και πως πρέπει να αλλάξει και να γίνει δημοκρατικότερη η λειτουργία της Επιτοπείας), είπε δυο-τρεις κουβέντες για την “επιτυχία” σωτηρίας του ευρώ (χωρίς φυσικά να πει ποιος πλήρωσε και θα εξακολουθήσει να πληρώνει τη νύφη), ψέλισε κάτι για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην ΕΕ και αυτό ήταν.

.

Αναλαμβάνει την προεδρία– ενώ δεν τον έχει ψηφίσει παρά ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΕΕ (29,43% για την ακρίβεια), αλλά κατόπιν συμφωνιών των ευρωομάδων και προέδρων, καγγελαρίων και πρωθυπουργών – με μισθό μόλις 30.800 ευρώ το μήνα (αυτό έγινε γνωστό μέσα από διάφορα sites, και λιγότερα να είναι πάντως δεν θα είναι πολύ λιγότερα). Απομένει να δούμε ποιος θα είναι ο κατώτερος μισθός που θέλει να θεσπίσει…