Κατηγορίες
αγροτικά Βεσυρόπουλος Απόστολος βουλευτές

Επιστολή Βεσυρόπουλου σε Κρασμάνη για το ροδάκινο

karasmanis_vesyropoulosΕπιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, απέστειλε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος με αφορμή το πρόβλημα που ανέκυψε με τη διάθεση (αγορές εξωτερικού) και την τιμή του ροδάκινου, με την οποία προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οριστικά μέσα από ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Συμμετείχα στη σύσκεψη για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη διάθεση και την τιμή του ροδάκινου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι αιτίες αρκετές.

Οφείλουμε όμως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι με ημίμετρα.

Είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε προσπάθεια, με στόχο το μοναδικής ποιότητας προϊόν που παράγει η γη της Ημαθίας και οι αγρότες μας, να επανέλθει στα επίπεδα που του αξίζει.

Κατέθεσα, στον αρμόδιο Υπουργό συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να ενεργοποιηθεί και να αυξηθεί από 5% σε 20% το ποσοστό της ρύθμισης του κοινοτικού κανονισμού, που προβλέπει απόσυρση προϊόντων στο μέσο όρο του όγκου που διατέθηκε στο εμπόριο, για κάθε δεδομένο προϊόν κατά τα προηγούμενα τρία έτη.

Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα θα τύχουν κοινοτικής ενίσχυσης στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους, προκειμένου σε συνθήκες κρίσης και έκτακτων αναγκών να ομαλοποιείται η αγορά και να μην πλήττονται άδικα οι αγρότες από τις χαμηλές τιμές».

 .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

 .

Με αφορμή το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη διάθεση (αγορές εξωτερικού) και την τιμή του ροδάκινου αλλά και της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη, με τη συμμετοχή συνεταιριστικών φορέων, εξαγωγέων και εκπροσώπων επαγγελματικών αγροτικών οργανώσεων, πέρα από τις ενέργειες που αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθούν (παρέμβαση στην εσωτερική αγορά με αύξηση κατανάλωσης σε ξενοδοχεία, στρατό, νοσηλευτικά ιδρύματα, εκκλησία και ξενοδοχεία) εκτιμώ ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ένα πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Στα πλαίσια της ΚΟΑ των Οπωροκηπευτικών και όσον αφορά στην «Πρόληψη και Διαχείριση των Κρίσεων» και ειδικότερα στη «Δράση» της απόσυρσης από την αγορά, σύμφωνα με τον κοινοτικό Κανονισμό (ΕΚ) 1580/2007, οι Ομάδες Παραγωγών έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν προϊόντα, όπως ροδάκινο και νεκταρίνι, σε ποσοστό μέχρι 5% του μέσου όρου του όγκου που διατέθηκε στο εμπόριο για κάθε δεδομένο προϊόν κατά τα προηγούμενα τρία έτη και να τύχουν κοινοτικής ενίσχυσης στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους.

Ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 14 Ιουλίου, θεωρώ ότι θα πρέπει να τεθεί η ενεργοποίηση αυτής της ρύθμισης στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, σε συνεννόηση και με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως παρόμοια ζητήματα.

Προτείνω, να κατατεθεί πρόταση για την αύξηση του ποσοστού απόσυρσης προϊόντων από την αγορά από 5% σε τουλάχιστον 20%, προκειμένου σε συνθήκες κρίσης και έκτακτων αναγκών να ομαλοποιείται η αγορά και να μην πλήττονται άδικα οι αγρότες από τις χαμηλές τιμές.