Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Περί της πλατείας του 1989

tianamsquΝωρίτερα αναρτήσαμε μια φωτογραφία, ίσως τη γνωστότερη φωτογραφία από τα γεγονότα της Πλατείας Τιεν-αν-μεν. Μιας ιστορίας που όπως γράφουν σήμερα πολλά διεθνή και ελληνικά sites έχει ξεχαστεί (ή “ξεχαστεί”)
Ξεχαστεί – στην κυριολεξία – στην ίδια την Κίνα: ουδείς αναφέρεται σε αυτό, αφού το καθεστώς έχει εξαφανίσει τα πάντα και λογοκρίνει τα πάντα.
“Ξεχαστεί” – με την ειρωνική σημασίας της λέξης – από τους επίσημους και τις τράπεζες, αφού τα κινέζικα λεφτά είναι ανεξάντλητα και πρέπει να έρθουν στη Δύση, που της έχουν φορτώσει και μια “κρίση” και κάπως πρέπει να βγει.

Είναι βλέπεις και το κινέζικο σύστημα τέτοιο, κομμουνιστο-ιμπεριαλιστο-καπιταλιστικό, που σε συνδυασμό με το άπειρο χρήμα επιτρέπει πολλά.

Έτσι έμειναν μόνον οι φωτογραφίες και κάποια βίντεο (για όσο καιρό ακόμη θα επιτρέπονται να κυκλοφορούν και να διαδίδονται μέσα από το διαδίκτυο) να θυμίζουν…… μια εξέγερση φοιτητών που ήθελαν να αλλάξουν την Κίνα, παρασυρμένοι από το κύμα των αλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και από κάποιους που ήθελαν αλλαγές και βρίσκονταν τότε στο πολιτμπιρό του ΚΚΚ.
Τελικά οι σκληροπυρηνικοί αποδείχθηκε ότι είχαν πιο πολλές άκρες σε στρατό και αστυνομία, αιματοκύλησαν την εξέγερση (ήδη από την προηγούμενη της 4ης Ιουνίου, ενώ η φωτογραφία τραβήχτηκε την 5η Ιουνίου και έγινε το σήμα-κατατεθέν της).

.

Αν και πάντα παίζει το σενάριο να μην ήταν ακόμη η ώρα να γίνει κάποια αλλαγή στην Κίνα…