Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Παιδικές χαρές: θα κλείσουν όσες δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις

paidxaraΣε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και το ΥΠΕΣ για τις δημοτικές παιδικές χαρές ο υπουργός Αργ. Ντινόπουλος ανέφερε πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην ημερομηνία που όριζε εγκύκλιος, που εκδόθηκε το Μάιο από τον προκάτοχό του, η οποία καλούσε όλους τους δήμους να ελέγξουν τις παιδικές χαρές και να εκδώσουν πιστοποιητικά καταλληλότητας λειτουργίας έως τις 30 Ιουνίου.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία έφερε αντιδράσεις και από την ΚΕΔΕ, η οποία θεωρεί πως ο χρόνος είναι πολύ μικρός ώστε να πιστοποιηθούν όλες οι δημοτικές παιδικές χαρές της χώρας.

Στην ημερίδα ο υπουργός κάλεσε τους Δήμους να προχωρήσουν σε έργα στις παιδικές χαρές που δεν θέλουν και πολλά για να φτάσουν σε επίπεδο τέτοιο ώστε να πιστοποιηθούν (για να προλάβουν την ημερομηνία) ενώ για τις υπόλοιπες ανέφερε πως θα πρέπει να προχωρήσουν σταδιακά.

Πάντως δημιουργούνται μια σειρά από πρακτικά προβλήματα, που αναφέρθηκαν στην ημερίδα από αυτοδιοικητικούς, όπως τι θα γίνει με τις παιδικές χαρές που δεν έχουν περίφραξη ή με αυτές που βρίσκονται μέσα σε σχολεία ή παιδικούς σταθμούς κλπ.

Η γενική διευθύντρια Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Βίκυ Γιαβή, τόνισε ότι «εάν υπάρχουν επικίνδυνες παιδικές χαρές, να κλείσουν» προσθέτοντας ότι χωρίς πιστοποίηση όλες σχεδόν οι παιδικές χαρές της χώρας είναι δυνάμει επικίνδυνες.

Όπως σημείωσε η κ. Γιαβή κατά την παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου, η υπουργική απόφαση για τις παιδικές χαρές, που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, τη διαδικασία αδειοδότησης, τη διαδικασία ελέγχου και τη συντήρηση εκδόθηκε το 2009 (μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμο της παιδικής χαράς του Αγ. Παντελεήμονα). Όμως οι δήμοι ουδέποτε την υλοποίησαν.

.

Παίρνουν συνεχείς παρατάσεις για την εφαρμογή της, με τελευταία την παράταση του 2014. Όπως χαρακτηριστικά είπε, “μόνο δύο δήμοι στη χώρα έχουν πιστοποιήσει από 5- 6 παιδικές χαρές ο καθένας”.

Στόχος, όπως είπε, πλέον είναι η απλοποίηση της υπουργικής απόφασης ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Συγχρόνως, αν και η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ημέρες, το υπουργείο πρόκειται να διανείμει στους δήμους έντυπο υλικό για τα πρότυπα κατασκευής και ανακαίνισης παιδικών χαρών. Στόχος είναι οι προκηρύξεις, για τις ανακαινίσεις και τις κατασκευές νέων παιδικών χαρών, να εναρμονίζονται με την ισχύουσα ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.