Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μουντιάλ και “περίεργοι” αριθμοί

kaipmundΕπειδή οι μεγάλες διοργανώσεις έχουν και τα …καλά τους (φυσικά όχι για όλους – για συγκεκριμένους μόνο!) και επειδή το Μουντιάλ ξεκινά ας δούμε δυο από τα πολλά που συμβαίνουν στη Βραζιλία – πριν στηθούμε στους τηλεοπτικούς δέκτες:

.

  • στη χώρα του καφέ και της Caipirinha κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν δώδεκα γήπεδα. Το κόστος ήταν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το προβλεπόμενο.

.

  • Μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ στις 13 Ιουλίου, τουλάχιστον τέσσερα απ’ αυτά δεν έχουν καμία χρησιμότητα και παράλληλα δεν θα μπορούν να συντηρηθούν οικονομικά. Δηλαδή τα έχτισαν τζάμπα, για 1 μήνα υπόθεση.

.

  • Υπάρχει μια εταιρεία (που έχει ξεσκιστεί στις χορηγίες προς κόμματα, πολιτικούς και παράγοντες του αθλητισμού) που ανέλαβε την ανακατασκευή ενός γηπέδου, πασίγνωστου γηπέδου. Τα έξοδα για την ανακατασκευή καλύφθηκαν από …δάνειο, το οποίο πήρε η τοπική κυβέρνηση της περιοχής που βρίσκεται το στάδιο (δηλαδή δάνειο που θα το πληρώνει ο κοσμάκης). Η ίδια όμως εταιρία πήρε και τα δικαιώματα εκμετάλλευσής του γηπέδου για τα επόμενα 35 χρόνια, έναντι “συμβολικού” τιμήματος. Τι συμβαίνει δηλαδή στην πραγματικότητα; Η εταιρία ανακατασκεύασε ένα γήπεδο με χρήματα που δίνουν οι πολίτες και το εκμεταλλεύεται η ίδια η εταιρεία, αποκομίζοντας έξτρα κέρδος.

Φυσικά είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι έχουν μείνει χωρίς σπίτι λόγω “ευπρεπισμών” που έγιναν (και έφεραν κατεδαφίσεις σπιτιών σε φαβέλες) ή διάφορες άλλες ανθρώπινες ιστορίες παρομοιου τύπου.

.

Αρκεί να φτάσει η τηλεοπτική εικόνα στις οθόνες μας…