Κατηγορίες
διεθνή

Μέση Ανατολή: δεν είναι καθόλου απίθανη μια αλλαγή συνόρων!

koyrdixartisΈνα βήμα πριν από την ανακήρυξη του κράτους του Κουρδιστάν – με ότι κι αν αυτό σημαίνει, αφού η περιοχή του Κουρδιστάν δεν περιορίζεται μόνο στο Ιράκ αλλά σε ακόμη τρεις χώρες (Συρία, Ιράν και Τουρκία) – φαίνεται πως βρίσκονται οι αρχές της αυτόνομης επαρχίας του βορείου Ιράκ.

Αιτία; όχι πως οι “μεγάλοι” αγάπησαν ξαφνικά τους Κούρδους! Απλά, η κατάσταση στο Ιράν είναι πλέον ανεξέλεγκτη λόγω της κατάληψης εδαφών από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε και λόγω του κινδύνου να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή η δοτή Κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Οι “μεγάλοι” θέλουν σταθερό περιβάλλον, θέλουν έναν συνομιλητή που θα μπορεί να εγγυηθεί ροή πετρελαίου και αερίων ή στην καλύτερη περίπτωση θέλουν κάποιους που θα μπορούν να τους τα παίρνουν σε τιμές εξευτελιστικές.

Οπότε αν δούμε τις επόμενες ημέρες στροφή στην εξωτερική πολιτική μεγάλων χωρών (μεγάλων όμως!), ας μην παραξενευτούμε. Ας ανησυχήσουμε μόνο, γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου – που ήδη “χάνει” αέρα στη συγκεκριμένη περιοχή…