Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ηλεκτρική “καταιγίδα”, με τη μικρή ΔΕΗ στο προσκήνιο

revma2Πέρα από τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα (που κανονικά θα έπρεπε να ενδιαφέρουν μόνο τους δυο συνεταίρους, αλλά εκεί που έφτασε το θέμα ενδιαφέρουν μέχρι κάτι τύπους σε γραφεία της Επιτροπείας στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες), η λεγόμενη “μικρή ΔΕΗ” και στο σχετικό νομοσχέδιο φαίνεται πως φέρνει φουρτούνες και αλλού.

Τι είναι όμως αυτό το νομοσχέδιο;

.

Αρχικά να πούμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε μιλήσει πριν από πολύ-πολύ καιρό, τουλάχιστον 3-4 φορές (και οι …επιμελείς αναγνώστες της “Περισκόπησης” θα το θυμούνται, γιατί ΕΔΩ “ανεβαίνουν” πράγματα που δύσκολα θα τα δείτε αλλού). Ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικά απλός, στη σύλληψη και στην εκτέλεση: αρχικά απαξίωση των πάντων, στη συνέχεια σπάσιμο των μεγάλων δημόσιων εταιριών σε 4-5 κομμάτια, και τέλος μια πολύ ωραία προικοδοτούμενη με ολίγον παντεσπάνι επιχειρηματική πρόταση-ξεπούλημα.

Το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” τα έχει όλα: διαχωρισμό και την πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών.

.

Όσο για την προίκα που θα πάρει ο μουστερής;;

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εισφέρονται στη νέα εταιρεία σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

– Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης).

– Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.

– Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.