Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ενώ το εμπόριο βουλιάζει ο ΟΑΕΕ στέλνει προειδοποιητικά “ραβασάκια”…

oaeelogoΣε άλλο πλανήτη είναι οι υπεύθυνοι;; Ή θέλουν να εξοντώσουν τον κόσμο;;

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς: οι οφειλές στον ΟΑΕΕ ανέρχονται στα 5,9 δις ευρώ (και φυσικά το Ταμείο πάει για φούντο με τέτοιους ρυθμούς) ενώ από τους 775.000 ασφαλισμένους, το 74,20% δεν μπορεί να καταβάλλει τις τακτικές εισφορές ενώ τεράστιο είναι και το ποσοστό όσων χαρακτηρίζονται ως “αδρανείς”.

.

Σημειώματα αποστέλλονται τις τελευταίες ημέρες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς ασφαλισμένους – οφειλέτες του ΟΑΕΕ ώστε να προσέλθουν στον Οργανισμό και να ρυθμίσουν τις εισφορές τους. Τα συνολικά χρέη προς τον ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,9 δις ευρώ ενώ όσο το εμπόριο παραμένει στάσιμο, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών παραμένει σχεδόν μηδενική και οι τράπεζες έχουν κλειστές τις στρόφιγγες η κατάσταση θα χειροτερεύει.

.

Σε αντίθεση όμως με όλα αυτά – και αντί να ληφθεί κάποιο μέτρο προστασίας των οφειλετών και διευκόλυνσής τους (δεν είναι κανείς τόσο ηλίθιος ώστε από εκεί που ήταν τακτικός πληρωτής και νοικοκύρης ξαφνικά να αποφασίζει να μην πληρώνει τίποτε – κάποιος λόγος θα υπάρχει!) – έρχονται πλέον ειδοποιήσεις που δίνουν περιθώριο 20 ημερών στους οφειλέτες ώστε να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους. Αν δεν το κάνουν, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις και οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Το πρόβλημα όμως είναι άλλο – γνωστό και αυτό, αλλά όλοι κωφεύουν: ακόμη και μεταξύ αυτών που πάνε να κάνουν μια ρύθμιση των χρεών τους, αυξάνονται όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτή. Από τα στοιχεία του ΟΑΕΕ φαίνεται πως κάθε μήνα 200 με 250 από όσους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Τα χρέη προς το ταμείο έχουν εκτιναχθεί στα 5,9 δισ. ευρώ.

.

Από την άλλη, οι διάφορες κινήσεις “συνασπισμού” των οφειλετών (υπάρχουν πολλές σε όλη τη χώρα και αγωνίζονται ώστε να γίνει ένας εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και να μπει σε μια λογική σειρά η όλη ιστορία με τα χρέη υποστηρίζουν ότι εντός των οφειλομένων προς τον ΟΑΕΕ βρίσκονται σειρά παράνομων ποσών όπως:
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν παρείχε παράνομα ο ΟΑΕΕ για όσο διάστημα ο οφειλέτης χρωστάει εισφορές. Ετησίως το ποσό είναι περίπου 1.000 ευρώ συν τους τόκους, ανά ασφαλισμένο.
Οι εισφορές έπρεπε να είχαν μειωθεί από το 2009 και παράνομα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας τις κρατάει στο ίδιο επίπεδο με το 2009.
Τα επιτόκια είναι παράνομα και υπερβαίνουν σημαντικά το ανεκτό επιτόκιο υπερημερίας.

.

Αναμένονται εξελίξεις – και μάλιστα σημαντικές, ειδικά δε αν οι αρμόδιοι δεν ξεκινήσουν να βλέπουν το θέμα ως πρέπει και αν αρχίσουν να πραγματοποιούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης…