Κατηγορίες
ανακοινώσεις Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας

Ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Εμπορ. Συλλόγων Αλεξ/ρειας & Θεσ/νίκης για την αργία του Αγ. Πνεύματος

empsyllogoialexthessΑλληλογραφία (και μάλιστα σε υψηλούς κατά τη γνώμη μας τόνους) για το θέμα της αργίας του Αγ. Πνεύματος και του ανοίγματος των καταστημάτων την ημέρα εκείνη μεταξύ των Εμπορικών Συλλόγων Αλεξάνδρειας και Θεσσαλονίκης έχουμε τον τελευταίο καιρό – τουλάχιστον από τις 6 Ιούνιου, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε ο Εμπ. Σύλλογος Αλεξάνδρειας.

Για την Ιστορία – και πριν διαβάσετε τις επιστολές που οι δυο Σύλλογοι αντάλλαξαν – να αναφέρουμε πως υπάρχει διάσταση μεταξύ πολλών Εμπορικών Συλλόγων της χώρας για το συγκεκριμένο θέμα.

.

Οι δυο επιστολές είναι οι εξής:

Επιστολή Εμπ. Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 6/6/2014

Αρ.Πρωτ. 99

Κύριο

Γεώργιο Παπαδόπουλο

Πρόεδρο

Εµπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας

Αλεξάνδρεια

Κύριε Πρόεδρε,

Λυπούµαστε ειλικρινά που δεν κατανοείτε την αναγκαιότητα ενηµέρωσης, εκ µέρους του Εµπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, των εµπορικών επιχειρήσεων µελών µας, αναφορικά µε την κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύµατος.

Εάν διαβάσετε µε προσοχή τις ανακοινώσεις µας, θα διαπιστώσετε ότι και ο Εµπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν είναι σύµφωνος µε την κατάργηση της συγκεκριµένης αργίας για τα εµπορικά καταστήµατα και τα καταστήµατα πώλησης τροφίµων, µε πρόταση του οποίου είχε θεσµοθετηθεί.

Θα πρέπει να κατανοήσετε, όµως, ότι η δοµή και το εύρος της αγοράς της Θεσσαλονίκης δεν έχει καµία σχέση µε το εύρος και τη δοµή της αγοράς άλλων περιοχών, συµπεριλαµβανοµένης και της δικής σας.

Ως εκ τούτου, παρακαλούµε να σταµατήσει η κακόπιστη κριτική σας.

Με συναδελφικούς χαιρετισµούς

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραµµατέας

.

Επιστολή – απάντηση Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας

Αλεξάνδρεια 27 /06/ 2014

Αριθ. Πρωτ. 901

Αξιότιμοι Κύριοι,

αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον που δείξατε στην επιστολή μας με θέμα “την κατάργηση της αργίας του Αγ. Πνεύματος”.

Φυσικά και κατανοούμε τη διαφορά στο εύρος και στη δομή της αγοράς της Θεσσαλονίκης από την αγορά της Αλεξάνδρειας. Είμαστε προσγειωμένοι, ζούμε στην πραγματικότητα και δεν φοράμε γυαλιά. Παρ’ όλα αυτά, πιθανόν εσείς δεν έχετε κατανοήσει ότι έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Δικαίωμα να υπερασπιστούμε και τη δομή και το εύρος της αγοράς της Αλεξάνδρειας.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις σας στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου σας, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε γιατί θυμηθήκατε φέτος [ενώ ο Νόμος, που επιτρέπει το άνοιγμα της ημέρας του Αγ. Πνεύματος, ισχύει απ’ το 2011 (συνημμένο 1.)] ν’ ανοίξετε την αγορά σας; Γιατί στην πρώτη σας ανακοίνωση (συνημμένο 2.) που αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα δεν αναφέρατε το νέο Νόμο;

Εφόσον, όπως οι ίδιοι λέτε, πάντα μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις σας, ότι είχατε πληθώρα αντιδράσεων δεν πήρατε μια απόφαση να κρατήσετε κλειστή την αγορά σας; Με τις αποφάσεις αυτές, πιστεύετε πραγματικά ότι υπερασπίζεστε τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσ/νίκης;

Ευκαιρίας δοθείσας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Πραγματικά υπάρχουν περιοχές (κυρίως τουριστικές) που επιβάλλεται ν’ ανοίξουν και Κυριακές και Αργίες και πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου. Στο βωμό όμως των περιοχών αυτών, που άλλωστε τόσα χρόνια δεν υπήρχε πρόβλημα, να θυσιάσουμε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα! Ποια είναι η επίσημη και ξεκάθαρη στάση σας διαχρονικά στο θέμα του “ανοίγματος των Κυριακών”;

Τι κάνατε για να αποτρέψετε την απελευθέρωση του ωραρίου; Τι κινήσεις πράξατε (προς πάσα κατεύθυνση) για να υποχρεώσετε τις “πολυεθνικές αλυσίδες” να ακολουθήσουν το δικό σας προτεινόμενο πρόγραμμα;

Τα ερωτήματα μας θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλές σελίδες τόσο προς εσάς, όσο και προς τους Εμπορικούς Συλλόγους Αθηνών & Πειραιώς.

Είμαστε στη διάθεση σας να σας απαντήσουμε τόσο στα ίδια ερωτήματα που σας θέσαμε όσο και σε όποια ακόμη θέλετε. Πάντα με αποδείξεις!

Και για αποφυγή κάθε παρεξηγήσεων, δεν έχουμε καμία προσωπική διαφορά με κανένα μέλος του Δ.Σ. του Ε.Σ. Θεσ/νίκης, απλώς ίσως είμαστε από τους τελευταίους που πιστεύουμε στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ “ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ”.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΤΟ Δ.Σ.

 .

Υ.Γ

Αλήθεια, αναρωτηθήκατε γιατί στην Αλεξάνδρεια είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδος που δεν γίνεται η γνωστή διακίνηση προϊόντων “χωρίς μεσάζοντες”; Έχετε προστατέψει τα μέλη σας από τέτοιες κινήσεις;

Συνημμένο 1.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατόπιν δικαιολογημένων έντονων διαμαρτυριών για την κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος που αφορά στα εμπορικά καταστήματα και στα καταστήματα πώλησης τροφίμων, από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης διευκρινίζεται ότι η κατάργηση της συγκεκριμένης αργίας έγινε βάσει του Νόμου 3996, άρθρο 33 παράγραφος 14, με την οποία καταργείται το δικαίωμα των τέως Νομαρχών να ορίζουν μέχρι πέντε (5) ημέρες το έτος ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες (Νόμος 2639/1998 άρθρο 15 παράγραφος 8).

Ως εκ τούτου, η κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος δεν αποτελεί ευθύνη ούτε της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ούτε του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με πρόταση του οποίου είχε θεσμοθετηθεί η συγκεκριμένη αργία, αλλά αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και ισχύ, βάσει του Νόμου 3996/2011, που ψηφίστηκε στη Βουλή και καταργεί το δικαίωμα των τέως Νομαρχιών και νυν Περιφερειών να ορίζουν τοπικές αργίες.

 .

Συνημμένο 2.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ (ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν.3996/2011, η υπ’αριθ. πρωτ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, με την οποία η εορτή του Αγίου Πνεύματος οριζόταν ως αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ.

Ως εκ τούτου, την Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014, τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν κανονικά.