Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Στο Δημόσιο περίπου 200.000 ακίνητα που δεν καταγράφηκαν στο Κτηματολόγιο

casaΜια ιστορία που ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου ξεκινά, και δεν είναι άλλη από την υπέρ του Δημοσίου μεταβίβαση ακινήτων τα οποία δεν έχουν καταγραφεί – για οποιονδήποτε λόγο! – στο Κτηματολόγιο.

Δηλαδή, ο άλλος θα χάνει το ακίνητό του, είτε επειδή δεν το κατέγραψε στο Κτηματολόγιο γιατί π.χ. είναι 100 χρονών και δεν έχει ιδέα (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γερόντια δεν έχουν κανέναν), είτε επειδή τα τελευταία 30 χρόνια βρίσκεται στην Αμερική και δεν έχει ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει στην Ελλάδα.

.

Πρόκειται για περίπου 200.000 ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, τα οποία θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015. Είναι τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο.

Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο θα περιέρχονται στο Δημόσιο -η συνολική προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού, για τα παλαιά προγράμματα. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και μετά η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.