Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σάββατο 14 Ιουνίου: εκδήλωση στα Τρίκαλα για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

aimodtrik14062014Το Σάββατο 14 Ιουνίου ο σύλλογος αιμοδοσίας Τρικάλων “Αλληλεγγύη” διοργανώνει εκδήλωση στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Τρικάλων, με αφορμή και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη.
Όπως αναφέρει ο Ν. Σαλτουρίδης στο blog του (ΕΔΩ), “Ημέρα αφιερωμένη στους Εθελοντές Αιμοδότες και στον αλτρουισμό που επιδεικνύουν προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό τους. Στους Εθελοντές Αιμοδότες που χαμογελούν και βιώνουν το μεγαλείο της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης.
Το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 τιμούμε με την παρουσία μας την ιδέα που όλοι πιστεύουμε, στηρίζουμε και υπηρετούμε, την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ”.

.

Επίσης, μια και το έφερε η κουβέντα, δείτε στη συνέχεια και τι αναφέρει στην ιστοσελίδα του για τις ομάδες αίματος το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας – ενδιαφέροντα πράγματα που δείχνουν πόσο τελικά σημαντικό είναι να προσφέρουμε αίμα (αλλά και να μην θυμόμαστε τις αιμοδοσίες μόνο όταν παρίσταται ανάγκη για το οικογενειακό ή το φιλικό περιβάλλον μας):

.

Ομάδες αίματος
Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες, αποτελούν υποκατηγορίες  των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ – A, B, AB ή O. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε  Rh θετικό (+)  ή  Rh αρνητικό (-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος : O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.
Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι  η  O+, και η σπανιότερη η AB-.

.

Εσύ ξέρεις τι ομάδα αίματος είσαι;
Ο έλεγχος των ομάδων αίματος
Ο προσδιορισμός της ομάδας αίματος στο σύστημα ΑΒΟ γίνεται με τη συσχέτιση ορατών συγκολλήσεων που παρατηρούνται όταν αναμιγνύεις πλάσμα, το υγρό συστατικό του αίματος, με ερυθρά αιμοσφαίρια, τα κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο.
Το σύστημα Rhesus system, ανακαλύφθηκε το 1939, και βασίζεται στην παρουσία αντιγόνων – κυρίως του D αντιγόνου. Τα αντιγόνα είναι μόρια που συνδέονται σε ένα αντίσωμα. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ή να μην έχει τον παράγοντα Rh (D αντιγόνο) στην επιφάνεια των ερυθρών του αιμοσφαιρίων, οπότε χαρακτηρίζεται σαν ρέζους θετικός  (Rh+) ή αρνητικός  (Rh-).

.

Η συμβατότητα των ομάδων αίματος
Δεν είναι όλες οι ομάδες αίματος συμβατές μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά αντισώματα που έχει κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ομάδα αίματος του.  Έτσι ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν στο πλάσμα τους  φυσικά αντισώματα αντι-Β, η ομάδα Β έχει αντι-Α αντισώματα και η ομάδα Ο έχει αντι-Α και αντι-Β αντισώματα
Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής με ομάδα αίματος Β πάρει αίμα ομάδας Α, τα αντι-Α αντισώματα που έχει στο πλάσμα του θα καταστρέψουν τα ερυθρά Α της μονάδας αίματος που πήρε γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις μέχρι και θάνατο.

.

Παν-δότης και Παν-δέκτης
Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο θεωρούνται ως “πανδότες”. Τα ερυθρά αυτών των ανθρώπων δεν έχουν το Α και Β αντιγόνο και για αυτό το αίμα τους μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως της ομάδας του.
Αντίθετα όσοι έχουν ομάδα αίματος AB+ είναι γνωστοί ως “πανδέκτες”. Αυτοί δεν έχουν στο πλάσμα τους κανέναν από τα φυσικά αντισώματα ούτε το αντι-Α ούτε το αντι-Β και μπορούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες.

.

omadesaimatosekeΣπάνιες ομάδες αίματος
Μερικές φορές ένας άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί με ένα σπάνιο αντιγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια του, ή χωρίς ένα αντιγόνο που υπάρχει στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτές οι διαφορές αναφέρονται σαν σπάνιες ομάδες αίματος και είναι δύσκολο να βρεθούν μονάδες αίματος που να ταιριάζουν (να είναι συμβατές) έτσι ώστε να μπορούν να μεταγγιστούν αυτοί οι άνθρωποι εφόσον το χρειαστούν.
Ποιες ομάδες αίματος είναι συμβατές μεταξύ τους;

Στον πίνακα φαίνεται ότι η ομάδα Ο είναι αυτή που μπορεί να δώσει σε όλες.
Είσαι περίεργος να μάθεις σε ποια ομάδα αίματος ανήκεις ; Έλα στην αιμοδοσία να δώσεις αίμα και σε λίγες ημέρες θα πάρεις μία κάρτα με την ομάδα αίματος σου.