Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: η φτώχεια στην Ελλάδα σε ιστορικό υψηλό

ilodithorgergasiasΣύμφωνα με μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) τα πράγματα ως προς τη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού δεν πάνε κάλα, ειδικά σε χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα “διασώσεως” (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα). Ειδικά δε για τη χώρα μας όπως τονίζεται στην έκθεση η φτώχεια έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το 35% του πληθυσμού το 2013 και κάνοντας οικογένειες να υποφέρουν επειδή “δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα βασικά για μία αξιοπρεπή ζωή”.

.
Το όλο σκηνικό έρχεται να επιβεβαιωθεί και με την προαναγγελθείσα αύξηση του εισοδηματικού ορίου από τα 6.000 ευρώ στα 7.050 ευρώ για τον άγαμο, προκειμένου να δικαιούται το κοινωνικό μέρισμα, η οποία αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά:

Όσες αιτήσεις έχουν απορριφθεί έως τώρα, θα επανεξεταστούν με βάση τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις 2014). Παράλληλα, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, επιπλέον 40.000 νέοι άνεργοι (άνεργοι το 2013) θα ενταχθούν στους δικαιούχους του μερίσματος.

Αποφασίστηκε επίσης να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι συντελεστές προσαύξησης κατά 1/3 για τη σύζυγο (το εισοδηματικό όριο για τους έγγαμους διαμορφώνεται στις 9.400 ευρώ) και κατά 1/6 για κάθε παιδί (για τετραμελή οικογένεια, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 11.750 ευρώ).

Όπως ανακοινώθηκεαπό το υπουργείο Οικονομικών, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταβληθεί κοινωνικό μέρισμα σε επιπλέον 115.000 νοικοκυριά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 320.000.

Επιπλέον, 50.000 αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές μέχρι τέλος Μαΐου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου αυτών, αξιολογούνται.

Με βάση τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων και την αξιολόγηση αυτών, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Διευρύνεται το βασικό όριο εισοδήματος από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ, από 10.000 ευρώ που ήταν ως τώρα.

2.Όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα και απορρίφθηκαν, καθώς και όσες θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου, θα αξιολογηθούν με τα εισοδήματα των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και τα νέα εισοδηματικά όρια. Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την καταβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Τονίζεται ότι, για τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις η αξιολόγηση με τα νέα κριτήρια θα γίνει αυτόματα από το σύστημα χωρίς να χρειάζεται υποβολή νέας αίτησης. Όπως είχαμε δεσμευθεί, το συνολικό ποσό των 450 εκατ. ευρώ θα αποδοθεί πλήρως στην κοινωνία.