Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΣΔΙΤ και απορρίμματα: η “Ελευθεροτυπία” αναφέρει πως η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί

aporrΗ πιο χοντρή μπίζνα που γίνεται την εποχή αυτή στην Ελλάδα – την εποχή που είναι σταματημένο το …κατασκευαστικό σύμπαν (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!) – είναι τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους.

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” η Ευρωπαϊκή Ένωση κινεί τις διαδικασίες που οδηγούν το προσεχές διάστημα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησής τους από το «νέο ΕΣΠΑ» (ΣΕΣ 2014-2020), λόγω βαρύτατων παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας. Δηλαδή καταργείται η προβλεπόμενη χρηματοδότηση των έργων έως 50% από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ και λόγω δυσαναπλήρωτου χρηματοδοτικού κενού, που γίνεται ακόμη πιο μεγάλο από την απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης των έργων, τινάζονται στον αέρα οι ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα απαιτηθεί ανατροπή και επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων ή ακόμη και επαναδημοπράτηση έργων, ώστε οι αναθέσεις χωρίς όρους που βγάζουν μάτι, όπως για την εγγυημένη ποσότητα των απορριμμάτων, να γίνουν σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ. Εφόσον ολοκληρωθεί η πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αυτή, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με νέους όρους έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ, στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”.