Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

“Η επόμενη μέρα” (όχι η ταινία, αλλά των δημοτικών εκλογών)

epomeniimeraΗ “επόμενη ημέρα” των εκλογών έχει και τα …επακόλουθά της.

.

Αρχικά οι πρώτες αποτιμήσεις για τα αποτελέσματα.Τι έγινε, γιατί έγινε, ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι. Δύσκολο στάδιο αυτό, ειδικά αν δεν υπάρχει η διάθεση για αποτίμηση και γίνεται μια προσπάθεια να περάσουν στο ντούκου κάποια πράγματα.

.

Στη συνέχεια έπονται οι υποψήφιοι και η αγωνία τους (μη γελιόμαστε, ελάχιστοι είναι αυτοί που κατέρχονται στις εκλογές με μόνο τους σκοπό να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο και μόνον αυτό!). Η αγωνία για εκλογή ή όχι επιτείνεται, και αυτό είναι λογικό – λογικότατο. Ειδικά δε όταν οι διαφορές μεταξύ των τελευταίων “σίγουρα” εκλεγμένων και των εκλόγιμων, αν το ψηφοδέλτιο τους προτιμηθεί από τους ψηφοφόρους στον 2ο γύρο, είναι πολύ μικρή.

.

Και τρίτο και σημαντικότερο που φέρνει η ημέρα μετά από τις εκλογές είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων όσων πάνε στο 2ο γύρο..

Όλα τα άλλα περί “μηνυμάτων των εκλογών” κλπ είναι ψιλά γράμματα, σε έναν πρώτο γύρο ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ εκλογών στις οποίες αυτό που παίζει ρόλο (ειδικά στην περιφέρεια και όχι τόσο στην Αθήνα) είναι τα σόγια, οι φιλίες, τα κολλητηλίκια και οι κολλεγιές μεταξύ υποψηφίων ώστε να ανταλλάξουν ψήφους μεταξύ τους.

Εν όψει του 2ου γύρου θα πρέπει να θυμηθούμε και κάτι ακόμη: την αποχή, που ήταν τεράστια – και στην περιοχή μας! Γιατί και αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο και ίσως και να αυξηθεί το ποσοστό αυτών που μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή αλλά δεν θα το κάνουν. Άλλωστε, η υποχρέωση στο μπατζανάκη, στον κουνιάδο, στην ξαδέλφη ή στην κουμπάρα έχει …βγει.

Και πλέον, σε καιρούς υψηλής ανεργίας και μνημονίων, τα ταξίδια κοστίζουν…