Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

“Οκτώ ερωτήσεις για τους τέσσερις συνδυασμούς που ζητούν την ψήφο μας την Κυριακή 18 Μαΐου”

urnadimotikesΗ “Περισκόπηση” έχει ξεκάθαρη διαδικτυακή ταυτότητα και παρουσία από το 2007 και κάνει παρεμβάσεις – με τον τρόπο και στο βαθμό που μπορεί. Με δημοσιεύσεις, επισημάνσεις, παρατηρήσεις. Πάντα καλοπροαίρετα, πάντα όμως “στα ίσια”. Όποτε είχαμε απαντήσεις σε κάποια επισήμανση μας τη δημοσιεύσαμε.

.

Στο πλαίσιο αυτό και φέτος, με την ευκαιρία των δημοτικών εκλογών (αλλά και επειδή και οι ίδιοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, μέσα από τα δελτία τύπου των συνδυασμών τους προτρέπουν να το κάνουμε, όλοι εμείς οι δημότες του Δήμου Αλεξάνδρειας) θα ζητήσουμε να μας απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις.

.
Επιλέξαμε 8 (οκτώ) ερωτήσεις που σχετίζονται με τα οικονομικά του Δήμου, τις παρεχόμενες από αυτόν υπηρεσίες, τη διαφάνεια, την Παιδεία, την υγεία, την ανεργία.
Ως μια ιδιότυπη “περίληψη θέσεων”, με email που ήδη στείλαμε σήμερα στα γραφεία τύπου των 4 συνδυασμών, ζητούμε από τους συνδυασμούς, αν το επιθυμούν, να μας απαντήσουν σύντομα και περιεκτικά ώστε να μπορεί κάποιος να διαβάσει τις απαντήσεις χωρίς να βαρεθεί και να διαβάζει ολόκληρα κατεβατά!.
Θεωρούμε πως οι ερωτήσεις (και οι απαντήσεις που θα δοθούν) είναι σημαντικές για την πορεία του Δήμου επόμενη πενταετία. Φυσικά υπάρχουν και άλλες, αλλά λίγο ο περιορισμένος χρόνος, λίγο ο περιορισμένος χώρος επιλέξαμε αυτές.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις των συνδυασμών, οι οποίες θα αναρτηθούν στην “Περισκόπηση” όλες μαζί (αν έχουμε τις απαντήσεις όλων μέχρι την Κυριακή 11 Μαΐου θα είναι καλό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι φίλοι της “Περισκόπησης” να τις βλέπουν όλες μαζί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής που προηγείται του 1ου γύρου των δημοτικών εκλογών).

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις απαντήσεις τους, στις ερωτήσεις μας που είναι οι ακόλουθες:

.

1. Ο εναγκαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Κυβέρνηση είναι αναπόφευκτος και περνάει πρώτα-πρώτα μέσα από την απόδοση στους Δήμους οικονομικών πόρων δια των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), σύμφωνα με όσα ορίζει, μεταξύ άλλων, και ο Ν. 3852/2010.
Μη γνωρίζοντας τι μπορεί να συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία από πλευράς κρατικών επιχορηγήσεων – αλλά λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο παρελθόν και τις περικοπές που ήδη έχουν γίνει και είναι μεγάλες – θα μπορούσατε να μας πείτε τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να αναπληρώστε μέρος των πόρων που περικόπτονται, χωρίς όμως να θίγονται οι τσέπες των δημοτών; Παρακαλούμε δώστε μας 2 (δυο) συγκεκριμένα παραδείγματα.

.

2. Ο Δήμος, του οποίου τη διαχείριση πιθανόν να κληθείτε να αναλάβετε από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 θα πρέπει να κινηθεί εντός ενός πλαισίου Μνημονιακών πολιτικών που θίγουν άμεσα τον δημότη. Οι πολιτικές αυτές επηρεάζουν άμεσα και την καθημερινότητα του.
Τι προτίθεστε να κάνετε με τις νέες μορφές “συνεργασίας” μεταξύ Δήμων και ιδιωτών που προωθούνται; Αναφερόμαστε στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που υπάγονται στο Ν. 4019/2011, οι οποίες φιλοδοξούν στην ουσία να αντικαταστήσουν τους Δήμους στις κοινωνικές δομές (ΚΔΑΠ, παιδικοί σταθμοί κλπ) που σήμερα παρέχονται από αυτούς εντελώς δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα. Διάφοροι Δήμοι της χώρας μας ήδη έχουν υιοθετήσει τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Θα μπορούσατε να μας πείτε αν προτίθεστε να προχωρήστε στην κατεύθυνση υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με οποιαδήποτε κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών του δήμου Αλεξάνδρειας, ναι ή όχι;

.

3. Η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και η ύδρευση-αποχέτευση-άρδευση αποτελούν τους βασικότερους τομείς παροχής υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες του.
Οι διαδικασίες αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων καθορίζονται από μια σειρά από νόμους και ΚΥΑ (π.χ. Ν. 1650/1986, Ν.3010/02, ΚΥΑ 37111/2021/2003, Ν.3463/2006, Ν.3536/3007 κλπ).
Τι προτίθεστε να πράξετε ως προς τα απορρίμματα:
– αναφορικά με την πιθανότητα χρέωσης ανά χιλιόγραμμο ανά κάτοικο;
– με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων;
– με την πιθανότητα να υποχρεωθείτε από τις συνθήκες να παραχωρήστε μέρος (ή το σύνολο) της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες;

Τι προτίθεστε να πράξετε ως προς τον τομέα “ύδρευση-αποχέτευση-άρδευση”, υπό το πρίσμα της αυτοτέλειας που διακρίνει την ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας:
– για τη διαχείριση των υδατικών πόρων;
– για την ορθολογική και δίκαιη χρέωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας σε κάθε δημοτική ενότητα του Δήμου Αλεξάνδρειας;
– για τον προγραμματισμό και τα έργα για ύδρευση και αποχέτευση ώστε αυτά να πληρούν τις προδιαγραφές για ένταξη τους στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 για να υλοποιηθούν;

.

4. Στον τομέα της διαφάνειας στα οικονομικά του Δήμου, προτίθεστε να προχωρήσετε και να κάνετε και άλλα βήματα, πέρα από αυτά που σας υποχρεώνει ως Τοπική Αρχή ο νόμος; Κι αν “ναι”, μπορείτε να μας πείτε μας επιγραμματικά τι σκοπεύετε να πράξετε;

.

5. Στον τομέα της Παιδείας, στο Δήμο μας υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με Κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν ακόμη και κλείσιμο σχολείων. Θα τις εφαρμόσετε παραμένοντας απλοί θεατές (μειώνοντας έτσι τον αριθμό των σχολικών μονάδων) ή θα αντιδράσετε; Και αν θα αντιδράσετε, αυτό με ποιον τρόπο προτίθεστε να το πράξετε;

.

6. Μέρος των κατοίκων του Δήμου μας, κατά την τελευταία απογραφή, δήλωσαν ως επάγγελμα “γεωργοί”, “ελεύθεροι επαγγελματίες” ή “αλιείς”. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μας 1 (ένα) συγκεκριμένο παράδειγμα του σχεδιασμού σας για τις τρεις αυτές επαγγελματικές κατηγορίες συνδημοτών μας.

.

7. Ο τομέας της υγείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βάλλεται. Θα μπορούσατε να μας πείτε τι θα κάνετε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης (παρεμβάσεις κλπ) στα χωριά αλλά και στην έδρα του Δήμου, στην οποία υπάρχει και το Κ.Υ. Αλεξάνδρειας;

.

8. Η περιοχή μας μαστίζεται από την ανεργία, παρά το ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της είναι πολλά. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε επιγραμματικά 1 (μια) παρέμβαση που σκοπεύετε να κάνετε ώστε οι νέοι της περιοχής μας να έχουν την ευκαιρία να μείνουν στον τόπο μας;

2 απαντησεις στο ““Οκτώ ερωτήσεις για τους τέσσερις συνδυασμούς που ζητούν την ψήφο μας την Κυριακή 18 Μαΐου””

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.