Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΕΕ: τα μεγαλοστελέχη της φοβούνται και το δείχνουν

barοζοΤρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι οι ευρωσκεπτικιστές θα λάβουν υψηλά ποσοστά στις εκλογές.

Παράδειγμα ο Μπαρόζο  χαρακτηρίζει “ολέθρια” μια τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας.

.

Ένας “μικρός” αλλά όχι αβάσιμος φόβος έχει πιάσει ορισμένους εκ των μεγαλοστελεχών της ΕΕ το τελευταίο διάστημα – ειδικά δε ενόψει των ευρωεκλογών, στις οποίες όπως φαίνεται τα κόμματα που ασπάζονται τον ευρωσκεπτικισμό θα λάβουν μεγάλο μέρος των ψήφων: η πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δεσμοί των Βρετανών με τη μεγάλη σύμμαχο που βρίσκεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού…… είναι δεδομένοι και ιδιαίτερα στενοί εδώ και δεκαετίες. Οι φυγόκεντρες (αν θεωρηθούν οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο κέντρο) δυνάμεις που δρουν στη Γηραιά Αλβιώνα είναι επίσης μεγάλες, επίσης εδώ και δεκαετίες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Βρετανοί όχι μόνο μπήκαν στην τότε ΕΟΚ πολύ αργά σε σχέση με τις άλλες “μεγάλες” χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία ή η Γερμανία, ούτε είναι τυχαίο ότι δεν “ασπάστηκαν” το ευρώ και έχουν παραμείνει στο δικό τους νόμισμα.

Φυσικά, στις δηλώσεις τους μιλάνε για “ιδιαίτερη σχέση” μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, μην τυχόν και θιγούν οι σχέσεις αλλά και οι ίδιοι οι Βρετανοί, όμως και μόνο η αναφορά σε τέτοια περίπτωση δείχνει ότι τα στηρίγματα της “Ένωσης” πρέπει να μείνουν ανέπαφα, με κάθε κόστος, ώστε αυτή να εξακολουθήσει να υπάρχει.

Μια πιθανή έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα σημάνει το τέλος ενός σαθρού πολιτικοοικονομικού πλέγματος (ΕΕ & ευρώ, παρέα με τα κάθε είδους λόμπι πολυεθνικών εταιριών που κάνουν ότι θέλουν στις Βρυξέλλες) το οποίο κάθε άλλο παρά τους λαούς εξυπηρετεί.