Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δήμος Αλεξάνδρειας – εκλογές 2014: 4 συνδυασμοί και 8 ερωτήσεις

8x4Οι απαντήσεις τους; Μπορείτε να τις διαβάσετε στη συνέχεια, να σχηματίσετε την άποψή σας σε συνδυασμό με όλα όσα ξέρετε, διαβάσατε, ακούσατε κλπ κλπ και …καλό βόλι!

 .

Από την προηγούμενη εβδομάδα, ως δημότες του Δήμου Αλεξάνδρειας (αλλά και ως “Περισκόπηση”, την οποία διαβάζουν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι) πήραμε την πρωτοβουλία να στείλουμε στα γραφεία τύπου των 4 συνδυασμών που ζητούν την ψήφο μας 8 ερωτήσεις.

Και οι 4 συνδυασμοί έλαβαν τα ίδια ακριβώς ερωτήματα. Επιλέξαμε να μην κάνουμε κανέναν διαχωρισμό (υπό την έννοια του “ο Χ ή ο Ψ συνδυασμός ήταν η πλειοψηφία κάποτε και λάμβανε αποφάσεις, άρα θα πρέπει να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις”) – για τον απλό λόγο ότι στις 7 το πρωί της Κυριακής όλοι ξεκινούν με μηδέν έγκυρα ψηφοδέλτια μέσα στην κάλπη.

Από τους 4 συνδυασμούς που ερωτήθηκαν απαντήσεις λάβαμε από τους 3 (και επιμείναμε μέχρι την τελευταία στιγμή χθές ώστε να έχουμε απαντήσεις από όλους – για αυτό άλλωστε και η καθυστέρηση στην ανάρτηση των απαντήσεων). Περιμέναμε μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής αλλά δυστυχώς απαντήσεις δεν λάβαμε από τον 4ο συνδυασμό. Αν τις στείλει φυσικά και θα τις ενσωματώσουμε στην παρούσα ανάρτηση.

.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:

.

Ερώτηση 1.

Ο εναγκαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Κυβέρνηση είναι αναπόφευκτος και περνάει πρώτα-πρώτα μέσα από την απόδοση στους Δήμους οικονομικών πόρων δια των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), σύμφωνα με όσα ορίζει, μεταξύ άλλων, και ο Ν. 3852/2010.
Μη γνωρίζοντας τι μπορεί να συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία από πλευράς κρατικών επιχορηγήσεων – αλλά λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο παρελθόν και τις περικοπές που ήδη έχουν γίνει και είναι μεγάλες – θα μπορούσατε να μας πείτε τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να αναπληρώστε μέρος των πόρων που περικόπτονται, χωρίς όμως να θίγονται οι τσέπες των δημοτών; Παρακαλούμε δώστε μας 2 (δυο) συγκεκριμένα παραδείγματα.

.

 dimit316x118:

 

.

—-

lsa316x118Η Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας έχει επανειλημμένα καταγγείλει τον «Προκρούστειο» περιορισμό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που προέρχονται από την φορολογία των πολιτών και προοριζόταν να αποδοθούν στους δήμους.

Από τα 9 δις ευρώ που παρακρατήθηκαν, αποδόθηκαν στους δήμους μόνον 1,7 δις και αυτά σε πολλές δόσεις, λες και ήταν κάποια ελεημοσύνη, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία από τους «κυβερνητικούς » δημάρχους και τις διοικήσεις τους.

Τις κυβερνητικές αυτές πολιτικές υπηρέτησαν τόσον ο κος Δημητριάδης ως δήμαρχος όσον και ο κος Γκυρίνης ως αντιδήμαρχος, αλλά και όλοι οι πρώην δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι που περιλαμβάνονται στους δυο συγκεκριμένους συνδυασμούς.

Φτάσαμε στο σημείο οι κρατικές επιχορηγήσεις να περιορίζονται κατά 60% και το ποσό των πόρων που περικόπτεται να αναπληρώνετε με δεύτερη φορολογία που επιβάλλει ο δήμος ο οποίος ανέλαβε τον άχαρο ρόλο του υπηρέτη των αντιλαϊκών πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτές οι πολιτικές είναι που θέλουν το δήμο «αυτοτελή, αυτοδύναμο, κτλ»,εννοώντας βέβαια ότι ο δήμος οφείλει να εξασφαλίζει τα έσοδά του, χωρίς κρατική επιχορήγηση, αποκλειστικά και μόνον από δεύτερη διπλοφορολόγηση των δημοτών.

Εισοδήματα που αποστερούνται από το ταμείο του δήμου δεν είναι δυνατόν δυστυχώς «μαγικά» να αναπληρωθούν χωρίς ο δήμος να βάλει βαθειά το χέρι του στην τσέπη των δημοτών.

Δεν γίνεται «και ο σκύλος χορτάτος και η πίττα σωστή».

Προσπάθειες δημιουργίας εσόδων και μετατροπής του δήμου σε «ΔΗΜΟΣ Α.Ε.» όπως π.χ 1) από διαφημιστικές πινακίδες 2)από την άμμο του Αλιάκμονα, κατέληξαν δυστυχώς σε οικτρές αποτυχίες και σε βροντώδη «φιάσκα» από την βουρκωμένη ως το λαιμό στο τέλμα, πολιτική συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων που τολμούν να ζητούν ξανά τη ψήφο των δημοτών μας.

Επιβάλλεται επομένως να απαιτήσουμε να αποδοθούν στο δήμο οι παρακρατηθέντες πόροι από την κυβέρνηση, γιατί ο δημότης δεν αντέχει την διπλοφορολόγηση τόσο από το κράτος όσο και από τον δήμο του .

—-

synergasiapoliton316x118Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει στην δραματική μείωση θεσμοθετημένων πόρων (ΚΑΠ 60%, ΣΑΤΑ 50%, προνοιακά επιδόματα 9% ). Αν συνεχισθεί η πολιτική αυτή οι Δήμοι σταδιακά θα οδηγηθούν σε οικονομική κατάρρευση. Σε αυτή την πολιτική δεν υπήρξε καμία δυναμική αντίδραση από τους δήθεν ανεξάρτητους Δημάρχους που μέσω της Κ.Ε.Δ υποτάχθηκαν παθητικά στις πολιτικές εξόντωσης και οικονομικής ασφυξίας των Δήμων. Διεκδικούμε να αποδοθούν όλοι οι οφειλόμενοι πόροι.

Καμία επιπλέον μεταφορά αρμοδιότητας στους Δήμους χωρίς μεταφορά των αναγκαίων πόρων. Πέραν των παραπάνω είναι αναγκαίο να οργανωθεί καλύτερα η οικονομική υπηρεσία του Δήμου στην κατεύθυνση είσπραξης των οφειλομένων σε αυτόν, ιδιαίτερα στους μεγαλοοφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί καλύτερα και αποδοτικότερα η ακίνητη περιουσία του Δήμου.

oraefth316x118Τρεις είναι οι πηγές χρηματοδοτήσεις της Τ.Α

  • Οι δικοί της πόροι
  • Οι εθνικοί πόροι
  • Οι πόροι του ΣΕΣ

Αναπλήρωση χαμένων πόρων από τις κρατικές επιχορηγήσεις, μπορούν να γίνουν 1) από προγράμματα του ΣΕΣ και 2) από τους ίδιους πόρους με την καταγραφή και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας που δεν έγινε από τον απερχόμενο δήμαρχο.

.

.

Ερώτηση 2

Ο Δήμος, του οποίου τη διαχείριση πιθανόν να κληθείτε να αναλάβετε από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 θα πρέπει να κινηθεί εντός ενός πλαισίου Μνημονιακών πολιτικών που θίγουν άμεσα τον δημότη. Οι πολιτικές αυτές επηρεάζουν άμεσα και την καθημερινότητα του.
Τι προτίθεστε να κάνετε με τις νέες μορφές “συνεργασίας” μεταξύ Δήμων και ιδιωτών που προωθούνται; Αναφερόμαστε στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που υπάγονται στο Ν. 4019/2011, οι οποίες φιλοδοξούν στην ουσία να αντικαταστήσουν τους Δήμους στις κοινωνικές δομές (ΚΔΑΠ, παιδικοί σταθμοί κλπ) που σήμερα παρέχονται από αυτούς εντελώς δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα. Διάφοροι Δήμοι της χώρας μας ήδη έχουν υιοθετήσει τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Θα μπορούσατε να μας πείτε αν προτίθεστε να προχωρήστε στην κατεύθυνση υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με οποιαδήποτε κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών του δήμου Αλεξάνδρειας, ναι ή όχι;

.

dimit316x118:

 

.

 

lsa316x118Έγκαιρα δημοσιοποιήσαμε την θέση μας σχετικά με το νέο φρούτο, που λανσάρει η κυβέρνηση, τις ΚΟΙΝΑΕΠ, που ήταν η φυσική συνέπεια του ευτελισμού της εργασίας και της θεοποίησης της «απασχόλησης», της εφεύρεσης των διμήνων των πεντάμηνων, της ευελφάλειας κτλ.

synergasiapoliton316x118Είμαστε αντίθετοι στην λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ στο Δήμο μας και ιδιαίτερα όσον αφορά τις κοινωνικές δομές (βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, Κ.Δ.Α.Π, βοήθεια στο σπίτι κλπ).

Θεωρούμε ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι η κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών στην αυτοδιοίκηση, και σε καμία περίπτωση δεν προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε παρόμοιες πολιτικές. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που διανύουμε θα ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές του Δήμου και θα τις επεκτείνουμε (κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο)

oraefth316x118Στην Γ’ Προγραμματική περίοδο προβλέπονταν ενίσχυση των δήμων για κοινωνικές δομές. Πολλοί δήμοι το εκμεταλλεύτηκαν και συνέστησαν από κοινωνικά παντοπωλεία μέχρι φαρμακεία, χώρους εστίασης και ύπνου.

Τα ίδια προβλέπονται και στο ΣΕΣ και μένει σε μας να το ενεργοποιήσουμε, πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε από τη διοίκηση που φεύγει.

.

Ερώτηση 3:

Η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και η ύδρευση-αποχέτευση-άρδευση αποτελούν τους βασικότερους τομείς παροχής υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες του.

Οι διαδικασίες αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων καθορίζονται από μια σειρά από νόμους και ΚΥΑ (π.χ. Ν. 1650/1986, Ν.3010/02, ΚΥΑ 37111/2021/2003, Ν.3463/2006, Ν.3536/3007 κλπ).
Τι προτίθεστε να πράξετε ως προς τα απορρίμματα:
– αναφορικά με την πιθανότητα χρέωσης ανά χιλιόγραμμο ανά κάτοικο;
– με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων;
– με την πιθανότητα να υποχρεωθείτε από τις συνθήκες να παραχωρήστε μέρος (ή το σύνολο) της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες;

Τι προτίθεστε να πράξετε ως προς τον τομέα “ύδρευση-αποχέτευση-άρδευση”, υπό το πρίσμα της αυτοτέλειας που διακρίνει την ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας:
– για τη διαχείριση των υδατικών πόρων;
– για την ορθολογική και δίκαιη χρέωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας σε κάθε δημοτική ενότητα του Δήμου Αλεξάνδρειας;
– για τον προγραμματισμό και τα έργα για ύδρευση και αποχέτευση ώστε αυτά να πληρούν τις προδιαγραφές για ένταξη τους στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 για να υλοποιηθούν;

.

dimit316x118:

 

.

 

lsa316x1183α Απορρίμματα:

Ήδη η διοίκηση Δημητριάδη παραχώρησε την μεταφορά των απορριμμάτων σε ιδιώτη που γέμισε στραγγίδια και ζουμιά σκουπιδιών τους δρόμους, συμπληρώνοντας το κακό που ξεκίνησε με την ιδιωτικοποίηση και τον εξευτελισμό της ανακύκλωσης.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι α) θα λειτουργήσουμε τον ΣΜΑ, βάσει των προδιαγραφών με άριστες συνθήκες υγιεινής.

Β) δεν θα επιβαρύνουμε οικονομικά τους δημότες.

Γ) δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε όχι μόνο ευαίσθητους τομείς όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και καμία παροχή υπηρεσιών που παρέχεται από την δημοτική αρχή.

3β ύδρευση:

Οι κάτοικοι όλου του Ρουμλουκιού επιβάλλεται να απολαμβάνουν ΟΛΟΙ το νερό των πηγών Βερμίου.

Η δημιουργία δημοτών ΤΡΙΩΝ (3) κατηγοριών μέσα σε ένα και μόνον δήμο είναι κατάφωρη καταπάτηση του στοιχειώδους δικαιώματος της ίσης αντιμετώπισης όλων.

Δεν νοείται ο κάτοικος της πόλης της Αλεξάνδρειας να πίνει νερό από τις πηγές, ο κάτοικος των οικισμών του πρώην δήμου Πλατέως να πίνει νερό επισφαλών γεωτρήσεων, φιλτραρισμένο όμως με πανάκριβες συσκευές και οι κάτοικοι των υπόλοιπων οικισμών του δήμου να βρίσκονται στο έλεος των αμφίβολης ποιότητας γεωτρήσεων.

Αυτή η διαχείριση των υδάτινων πόρων έχει άραγε καμιά σχέση με τη δημοκρατία, η μήπως είναι η αισχρότερη μορφή αυταρχικού καθεστώτος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας, υπόσχεται τη άμεση άρση της κατάφωρης αδικίας και την τροφοδότηση με υγιεινό νερό από τις πηγές Βερμίου ,όλων των οικισμών του δήμου μας.

Επίσης στοχεύουμε στην κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων αποχέτευσης όμβριων και ακαθάρτων, σε ΟΛΟΥΣ ανεξαίρετα τους οικισμούς του δήμου .

—-

synergasiapoliton316x118Στην διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε την σταδιακή εφαρμογή και στο Δήμο μας, ενός μοντέλου διαχείρισης σύγχρονου και φιλικού στο περιβάλλον με την διαδικασία του κύκλου (διαχωρισμός στη πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ταφή υπολειμμάτων).

Η πολιτική αυτή είναι οικονομικότερη καθώς τα ανακυκλούμενα υλικά διατίθενται προς πώληση ενώ αυτά που μένουν για να οδηγηθούν στις χωματερές είναι ένα μικρό μέρος. Με την πολιτική αυτή θα έχουμε σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων και είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε παραχώρηση του τομέα καθαριότητας σε ιδιώτες ο οποίος όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε αύξηση του κόστους διαχείρισης και της επιβάρυνση των δημοτών κατά 50% και πλέον.

Από τα βασικά έργα υποδομής που πρέπει και θα είναι πρώτη προτεραιότητα μας είναι η ένταξη σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της μελέτης υδρομάστευσης και τροφοδοσίας με καθαρό νερό από τις πηγές του Βερμίου όλων των περιοχών του Δήμου.

Είναι ένα έργο πνοής που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της αναγκαίας ποσότητας και ποιότητας του πόσιμου νερού που έχουν ανάγκη ο κάτοικοι του Δήμου. Επίσης τα έργα αποχέτευσης πρέπει να επεκταθούν τοπικά και να καλύψουν όλες τις κοινότητες που δεν καλύπτονται στις περιφέρειες Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Μελίκης. Επιδίωξη ένταξης στο πρόγραμμα άσχημων έργων του Δήμου θα είναι η επέκταση των Δημοτικών συσκευών άρδευσης σε περιοχές που δεν καλύπτονται σήμερα. Διαφοροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΛ με τοπικά και κοινωνικά κριτήρια ύστερα από μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης.

oraefth316x118Τα σκουπίδια παντού στον κόσμο θεωρούνται χρυσοφόρα πηγή και σε μας απορρίμματα. Μέχρι σήμερα δυστυχώς στο δήμο μας είναι παραχωρημένα σε έναν αδιάφορο ιδιώτη που το μόνο που κάνει είναι να ρυπαίνει. Άρα αυτό δεν θα συνεχιστεί.

Όσον αφορά το ερώτημα για την παραχώρηση αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες εμείς λέμε “Όχι σε ιδιώτη”.

Για το νερό η ορθολογική μπορεί και θα φέρει μείωση του τιμολογίου.

Ο απερχόμενος δήμαρχος πρέπει να απολογηθεί και για την λεγόμενη ΜΕΛΕΤΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ που πληρώθηκε αδρά, και δεν ολοκληρώθηκε.

Αλήθεια γιατί?

.

Ερώτηση 4

Στον τομέα της διαφάνειας στα οικονομικά του Δήμου, προτίθεστε να προχωρήσετε και να κάνετε και άλλα βήματα, πέρα από αυτά που σας υποχρεώνει ως Τοπική Αρχή ο νόμος; Κι αν “ναι”, μπορείτε να μας πείτε μας επιγραμματικά τι σκοπεύετε να πράξετε;

.

dimit316x118:

 

.

 

—-

lsa316x118Αναφορικά με τον τομέα της διαφάνειας των οικονομικών, θεωρούμε ότι ο νόμος επαρκώς καθορίζει τα πλαίσια όπου οφείλει να κινηθεί η κάθε διοίκηση.

Το ζήτημα επομένως ανάγεται στην εφαρμογή όχι μόνο του γράμματος των νόμων αλλά και του πνεύματος…

Νόμιμο μπορεί να είναι να δίνεις όλα τα έργα σε κάποιο εκλεκτό σου, είναι όμως και ηθικό;

synergasiapoliton316x118H διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου, συνδέεται με το δημόσιο όφελος και το όφελος της κοινωνίας. Η αδιαφάνεια είναι εργαλείο προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων και διαπλοκής. Κύρια αιτία της αδιαφάνειας είναι οι πελατειακές σχέσεις και η διαπλοκή των Δήμων με τους εργολάβους των διαφόρων έργων και τους διάφορους προμηθευτές.

Η κατάτμηση των έργων και οι απευθείας διαθέσεις είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο Δήμο μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 90% του τεχνικού προγράμματος του Δήμου αποτελείται από έργα με απευθείας ανάθεση. Πρόθεση μας είναι η ενοποίηση και ομαδοποίηση των έργων και η υλοποίηση τους με διαφανείς διαγωνισμούς.

Τα οικονομικά του Δήμου θα είναι στη διάθεση του κάθε Δημοτικού συμβούλου για έλεγχο χωρίς περιορισμό.

Στο σχεδιασμό μας εντάσσεται η δημιουργία αυτοτελούς τμήματος διαφάνειας – διαύγειας που θα είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων και διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια σε κάθε είδους σχέσεις προς τρίτους.

oraefth316x118Η λογοδοσία γα αυτούς που φεύγουν ήταν άγνωστη λέξη. Οι ΕΔΕ που διατάχτηκαν γα τη φωτιά της Μελίκης είναι επτασφράγιστο μυστικό. Οι πειθαρχικές και ποινικές ποινές των αξιωματούχων σκόνταφταν στο ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ.

Μέχρι σήμερα ήταν όλα στο σκοτάδι.

Εμείς λέμε όλα στο φως.

.

Ερώτηση 5

Στον τομέα της Παιδείας, στο Δήμο μας υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με Κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν ακόμη και κλείσιμο σχολείων. Θα τις εφαρμόσετε παραμένοντας απλοί θεατές (μειώνοντας έτσι τον αριθμό των σχολικών μονάδων) ή θα αντιδράσετε; Και αν θα αντιδράσετε, αυτό με ποιον τρόπο προτίθεστε να το πράξετε;

.

dimit316x118:

 

.

 

lsa316x118Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση, να κλείσει κάποιο σχολείο .

Θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις όπως, και κατά το παρελθόν πράξαμε, στη επιχειρούμενη από την κυβέρνηση υποβάθμιση της παιδείας.

—-

synergasiapoliton316x118Μέριμνα για τη απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής, με εξασφάλιση των οικονομικών πόρων για τη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους.

Ούτε κλείσιμο ούτε συγχωνεύεις σχολικών μονάδων.

Δεν δεχόμαστε ούτε θα μπούμε στη λογική της κεντρικής διοίκησης (Υπουργείο Παιδείας) να βάζουμε σε αντιπαράθεση τους κατοίκους διαφόρων περιοχών.

Οι σχολικοί φύλακες επιτελούν έργο σημαντικό και ουσιαστικό και πρέπει να παραμείνουν στα σχολεία.

Ο καθαρισμός, ο ευπρεπισμός των σχολικών μονάδων θα είναι στις πρώτες προτεραιότητας μας.

oraefth316x118Ενδιαφερόμαστε και αγωνιζόμαστε για καλύτερη παιδεία. Όχι στο κλείσιμο των σχολείων, ναι στη λειτουργικότητα η οποία δίνει επιχειρήματα και όχι στείρες αντιπαραθέσεις που καλλιεργούσε ο απερχόμενος δήμαρχος.

.

.

Ερώτηση 6

Μέρος των κατοίκων του Δήμου μας, κατά την τελευταία απογραφή, δήλωσαν ως επάγγελμα “γεωργοί”, “ελεύθεροι επαγγελματίες” ή “αλιείς”. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μας 1 (ένα) συγκεκριμένο παράδειγμα του σχεδιασμού σας για τις τρεις αυτές επαγγελματικές κατηγορίες συνδημοτών μας.

.

dimit316x118:

 

.

 

lsa316x118δείτε την απάντησή μας στο όγδοο ερώτημά σας,

 

.

synergasiapoliton316x118Οι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες που αναφέρετε αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου και το μέλλον τους εξαρτάται από την ανάπτυξη και συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική που ασκείται από τη κεντρική εξουσία.

Όσο η χώρα μας βρίσκεται στο «στενό κορσέ » των μνημονιακών πολιτικών που μας έχουν επιβάλλει η Τρόικα το ΔΝΤ σε συνεργασία με τις εγχώριες κυβερνήσεις, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ισχνές.

Μόνο αν ανατραπούν αυτές οι πολιτικές μπορεί ο τόπος και η περιοχή μας να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

Ο Δήμος όμως μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να συμβάλει στην οργάνωση των παραγωγικών εκείνων δραστηριοτήτων όπου η περιοχή μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα (Αγροτοδιατροφικός τομέας).

Πρώτος μας στόχος η ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος σε νέες υγιείς βάσεις.

Οργάνωση δράσεων σε συνεργασία με τη περιφερειακή αυτοδιοίκηση για τη προβολή των τοπικών προϊόντων μας (Ροδάκινο, Μήλο, Αχλάδι κλπ) και τη προώθηση τους στις αγορές του εξωτερικού.

Οργάνωση και λειτουργία στο Δήμο Γραφείου εξυπηρέτησης αγροτών (Αγροτικά ΚΕΠ) και στελέχωση του με κατάλληλο προσωπικό.

Το γραφείο αυτό λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των αγροτών και των αρμόδιων φορέων άσκησης γεωργικής παραγωγής (Αρμόδια Υπουργεία, περιφερειακές υπηρεσίες, ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ).

Στόχος οι αγρότες του Δήμου μας να έχουν τη σωστή ενημέρωση και εξυπηρέτηση, και να μην σπαταλούν το χρόνο τους σε γραφειοκρατικές διοικητικές διαδικασίες μετακινούμενοι σε διάφορες Υπηρεσίες εκτός των ορίων του Δήμου.

Απολύτως απαραίτητες για την αγροτική ανάπτυξη και προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η νέα δημοτική αρχή είναι το αγροτικό κτηματολόγιο, οι δημοτικοί εδαφολογικοί χάρτες, και ο σχεδιασμός των χρήσεων γης .

Ειδικότερα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας ο Δήμος πρέπει να είναι δυναμικός συμπαραστάτης του αγροτικού κινήματος και των δίκαιων διεκδικήσεων του αγροτικού κόσμου για άμεσα μέτρα μείωσης τους κόστους παραγωγής, εξυγίανσης του συστήματος εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών με την αναστολή κάθε είδους πλειστηριασμών αγροτικής γης.

-Η δημοτική αρχή πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην εκποίηση παραγωγικών επιχειρήσεων που προσφέρουν εργασία και εισόδημα στο τόπο μας (ΕΒΖ).

oraefth316x118Για τους αγρότες και τους αλιείς σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε όσα αναφέρουμε στο πρόγραμμά μας με τον κωδικό ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, με προγράμματα GEOFAR LEADER PLUS και τη λειτουργία γραφείου Αγροτικής ενημέρωσης.

Η ανάπτυξη ενός αγροτικού δήμου αποτελεί στήριξη στους ελεύθερους επαγγελματίες με την αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς.

.

.

Ερώτηση 7

Ο τομέας της υγείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βάλλεται. Θα μπορούσατε να μας πείτε τι θα κάνετε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης (παρεμβάσεις κλπ) στα χωριά αλλά και στην έδρα του Δήμου, στην οποία υπάρχει και το Κ.Υ. Αλεξάνδρειας;

.

dimit316x118:

 

 

lsa316x118Με ασπιρίνες δυστυχώς δεν γιατρεύεται η βαριά παθογένεια που συγκεκριμένες αντιλαϊκές πολιτικές μας επέβαλαν. Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα υγείας, (ούτε καν ένα ασθενοφόρο δεν διαθέτει το Κέντρο Υγείας)με την ενεργοποίηση του δήμου και των δημοτών μας, μπορεί και επιβάλλεται να σταματήσει.

synergasiapoliton316x118Η υγεία αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι δημότες μας .

Δυστυχώς με τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η υγεία είναι ο τομέας που έχει υποστεί τις περισσότερες περικοπές ,και πολλοί συνδημότες μας να στερούνται βασικών ιατρικών υπηρεσιών

Η κατάσταση του κέντρου υγείας Αλεξάνδρειας και των περιφερειακών αγροτικών ιατρείων είναι τραγική. Υπάρχει δραματική έλλειψη ιατρικού προσωπικού και μέσων (ιατρικά μηχανήματα, ασθενοφόρο) με συνέπεια να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των συνδημοτών μας. Η ευθύνη της διοίκησης του Δήμου για την κατάσταση είναι μεγάλη. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συλλογική προσπάθεια από όλους για να αλλάξει σύντομα η κατάσταση.

oraefth316x118Το Κ/Υ Αλεξάνδρειας ήταν μέχρι σήμερα για το δήμο μας ξένη και αποξενωμένη δομή. Αυτό τελειώνει με την “Ώρα Ευθύνης” καθώς το Κ/Υ αποτελεί λειτουργικό κομμάτι της πόλης και των χωριών.

.

.

Ερώτηση 8

Η περιοχή μας μαστίζεται από την ανεργία, παρά το ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της είναι πολλά. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε επιγραμματικά 1 (μια) παρέμβαση που σκοπεύετε να κάνετε ώστε οι νέοι της περιοχής μας να έχουν την ευκαιρία να μείνουν στον τόπο μας;

.

dimit316x118:

 

.

lsa316x118

Με ασπιρίνες δυστυχώς δεν γιατρεύεται η βαριά παθογένεια που συγκεκριμένες αντιλαϊκές πολιτικές μας επέβαλαν.

Σε δημοτικό επίπεδο βέβαια η ΛΑΣ όχι μόνο δεν θα επιβάλλει νέα δημοτικά τέλη αλλά και θα μειώσει αισθητά και αυτά που ήδη υπάρχουν με στόχο τον εκμηδενισμό τους, προσφέροντας στους δημότες μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, χωρίς καμία επιβάρυνσή τους, με απώτερο στόχο να καταστεί η περιοχή ένα πανέμορφο προάστιο που θα προσελκύει πολλούς κατοίκους από τον νομό Θεσσαλονίκης, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που θα εμφανίζει τότε ο δήμος μας.

Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα υγείας, (ούτε καν ένα ασθενοφόρο δεν διαθέτει το Κέντρο Υγείας)με την ενεργοποίηση του δήμου και των δημοτών μας, μπορεί και επιβάλλεται να σταματήσει.

Ικανή και αναγκαία φυσικά προϋπόθεση είναι η απαλλαγή από τους πρόθυμους τοπικούς-δήθεν άρχοντες- αλλά στη ουσία υπηρέτες των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση.

Σ’ αυτή τη γραμμή πάλης εμείς σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ επιμένουμε:

-Στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου, όπως στην Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.

-Στη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων.

-Στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας του δήμου με σεβαστό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό και στην κατάργηση της δημοτικής φορολογίας.

-Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας υγείας και προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση των υδάτων, του αέρα κλπ.

synergasiapoliton316x118Σαν γενική θέση για τον συντονισμό και την συνεργασία όλων των επαγγελματικών κατηγοριών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας προτείνουμε την αντικατάσταση της σημερινής (διακοσμητικής σε μεγάλο βαθμό) δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης από μια μόνιμη κοινωνική επιτροπή. Η επιτροπή αυτή θα περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες στη χάραξη της τοπικής αναπτυξιακής πολιτικής.

oraefth316x118Ο δήμος μας είναι ημιαστικός – ημιαγροτικός. Δίνοντας διέξοδο στο αγροτικό, κτηνοτροφικό και αλιευτικό κομμάτι και προσελκύοντας επενδυτές με προσφορές από το δήμο σε γη και έργα υποδομής, οι νέοι της περιοχής με αύξηση θέσεων εργασίας θα βρουν μερική διέξοδο.